Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Resipi Tom Yam Campur, Sebiji Macam Kedai Siam Kalau Letak ‘Susu’ Ini

https://ift.tt/RgTxdvM

tomyam campur

Resepi tomyam campur ala kedai Siam ini memang padu, tak payah susah-susah pergi kedai. Selain itu, resipi ini juga tak perlu kisar atau tumis. Cuma campak semua bahan dalam periuk dan sekejap saja dah siap masak!

Hidangan ini juga lagi nikmat jika dimakan waktu hujan. Bayangkan, cuaca sejuk dan anda menikmati tom yam panas yang pedas. Lagi lazat kalau ada telur dadar yang gebu! Kalau ada yang nak cuba, boleh lihat resipi penuh di bawah.

Baca juga: Resipi Tomyam Putih Asli Thai Tanpa Guna Pes Segera, Dijamin Hirup Kuah Sampai Licin!

RESEPI TOMYAM CAMPUR

tomyam campur

Bahan-bahan:

  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Akar daun ketumbar
  • Serai
  • Halia (guna lengkuas lagi sedap)
  • Daun limau purut
  • Cili api (jika suka pedas)
  • Ayam
  • Pes tomyam
  • Thai cili paste
  • Air limau
  • Sos ikan
  • Tomato
  • Sayuran yang disukai
  • Garam, gula dan serbuk perasa
  • Seafood yang disukai
  • Susu cair

Cara memasak:

1. Mula-mula, masukkan bawang merah, bawang putih, akar daun ketumbar, serai dan halia dalam air mendidih.

tomyam campur

2. Masukkan daun limau purut yang sudah dibuang tangkai tengah (supaya tak pahit bila masak).

3. Letakkan juga cili api kalau suka pedas.

4. Masukkan ayam mengikut kuantiti yang dimahukan dan bahagian ayam yang disukai.

5. Selepas itu, masukkan pes tomyam.

6. Jangan lupa letakkan thai cili pes kalau nak rasa sama macam kedai tomyam thai.

7. Masukkan air limau. Lagi sedap jika perah limau nipis segar.

8. Letakkan juga sedikit sos ikan, jangan letak banyak.

9. Seterusnya, masukkan tomato dan sayur-sayuran yang disukai.

10. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya mengikut selera masing-masing.

11. Tip tambahan, masukkan seafood pada akhir sekali supaya tak liat dan tak kecut. Jangan masukkan awal.

tomyam campur

12. Akhir sekali, masukkan susu cair dan tutup api.

13. Sedia untuk dihidangkan dan selamat menikmatinya!

Kredit: Nor Farah Atika

Baca juga: Cara Masak Kuetiau Kungfu Tomyam, Serius Sedap Memang Lain Macam!

The post Resipi Tom Yam Campur, Sebiji Macam Kedai Siam Kalau Letak ‘Susu’ Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan