Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Nasi Air Kelantan, Makan Hari-Hari Pun Takkan Muak!

https://ift.tt/yUWGuvZ

nasi air kelantan

Nasi air Kelantan ini sememangnya merupakan salah satu makanan yang menarik dan wajib dicuba ketika menjejakkan kaki ke sana.

Bukan sekadar nasi air kosong, siap ada lauk-lauknya yang sedap-sedap belaka. Tak makan bertambah memang tak sah!

Kalau nak tahu cara penyediaannya, ikut saja resipi yang telah dikongsikan oleh Nor Shahida Yusoff di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Gulai Ikan Tongkol Stail Kelantan Yang Sedap, Kuah Pekat & Cantik Elok

RESIPI NASI AIR KELANTAN MUDAH

Buat hari-hari pun tak puas nasi air kelate ni.. senang je. Jom masak.

Bahan-bahan nasi:

  • 1 ½ pot nasi
  • 1 inci halia
  • Sedikit garam

Bahan-bahan kuah sup:

  • 1 biji bawang merah *dihiris
  • 2 biji bawang putih *dihiris
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Halia
  • Akar ketumbar
  • Isi ayam
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit garam
  • Sedikit Ggula
  • Sedikit ajinomoto

Bahan-bahan minyak bawang putih:

Bahan-bahan sambal kicap:

Cara-cara memasak:

1. Beras dibasuh terlebih dahulu, kemudian digoreng sekejap sampai kering. Kisar beras bersama air. Masukkan dalam periuk dan tambah air. Kemudian tambah halia dan sedikit garam.

nasi air kelantan

2. Goreng ikan bilis sampai garing. Bila dah garing, toskan. Guna minyak ikan bilis untuk goreng bawang untuk masak sup.

3. Yang ini bahan-bahan untuk sup.

4. Masukkan bawang merah, bawang putih, kayu manis, bunga lawang ke dalam minyak ikan bilis tadi sampai garing. Minyak ini la yang menyedapkan rasa kuah sup nasi air ni.

5. Kemudian mauskkan ayam, air, halia dan kiub pati ayam.

6. Seterusnya masukkan akar daun ketumbar.

7. Untuk minyak bawang putih, goreng bawang dalam minyak. Pastikan bawang dimasuk sebelum minyak menjadi panas. Kalau minyak panas, bawang akan hangus.

Sepatutnya hidangkan juga limau nipis dan daun bawang, tapi kat rumah tak ada, jadi guna apa yang ada. Ada yang tak ada sukatan, main letak saja sebab tak pandai sukat betul-betul.

Dah siap! Selamat mencuba.

nasi air kelantan

Kredit resipi: Nor Shahida Yusoff

Baca juga: Cara Buat Ketupat Sotong Kelantan, Manis & Berlemak Sangat Sedap!

The post Resipi Nasi Air Kelantan, Makan Hari-Hari Pun Takkan Muak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!