Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Nasi Air Kelantan, Makan Hari-Hari Pun Takkan Muak!

https://ift.tt/yUWGuvZ

nasi air kelantan

Nasi air Kelantan ini sememangnya merupakan salah satu makanan yang menarik dan wajib dicuba ketika menjejakkan kaki ke sana.

Bukan sekadar nasi air kosong, siap ada lauk-lauknya yang sedap-sedap belaka. Tak makan bertambah memang tak sah!

Kalau nak tahu cara penyediaannya, ikut saja resipi yang telah dikongsikan oleh Nor Shahida Yusoff di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Gulai Ikan Tongkol Stail Kelantan Yang Sedap, Kuah Pekat & Cantik Elok

RESIPI NASI AIR KELANTAN MUDAH

Buat hari-hari pun tak puas nasi air kelate ni.. senang je. Jom masak.

Bahan-bahan nasi:

  • 1 ½ pot nasi
  • 1 inci halia
  • Sedikit garam

Bahan-bahan kuah sup:

  • 1 biji bawang merah *dihiris
  • 2 biji bawang putih *dihiris
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Halia
  • Akar ketumbar
  • Isi ayam
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit garam
  • Sedikit Ggula
  • Sedikit ajinomoto

Bahan-bahan minyak bawang putih:

Bahan-bahan sambal kicap:

Cara-cara memasak:

1. Beras dibasuh terlebih dahulu, kemudian digoreng sekejap sampai kering. Kisar beras bersama air. Masukkan dalam periuk dan tambah air. Kemudian tambah halia dan sedikit garam.

nasi air kelantan

2. Goreng ikan bilis sampai garing. Bila dah garing, toskan. Guna minyak ikan bilis untuk goreng bawang untuk masak sup.

3. Yang ini bahan-bahan untuk sup.

4. Masukkan bawang merah, bawang putih, kayu manis, bunga lawang ke dalam minyak ikan bilis tadi sampai garing. Minyak ini la yang menyedapkan rasa kuah sup nasi air ni.

5. Kemudian mauskkan ayam, air, halia dan kiub pati ayam.

6. Seterusnya masukkan akar daun ketumbar.

7. Untuk minyak bawang putih, goreng bawang dalam minyak. Pastikan bawang dimasuk sebelum minyak menjadi panas. Kalau minyak panas, bawang akan hangus.

Sepatutnya hidangkan juga limau nipis dan daun bawang, tapi kat rumah tak ada, jadi guna apa yang ada. Ada yang tak ada sukatan, main letak saja sebab tak pandai sukat betul-betul.

Dah siap! Selamat mencuba.

nasi air kelantan

Kredit resipi: Nor Shahida Yusoff

Baca juga: Cara Buat Ketupat Sotong Kelantan, Manis & Berlemak Sangat Sedap!

The post Resipi Nasi Air Kelantan, Makan Hari-Hari Pun Takkan Muak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!