Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Pekat & Tak Cair, Ada 3 Petua Kena Ikut!

https://ift.tt/85qP1wo

ikan patin tempoyak

Ikan patin tempoyak adalah hidangan popular di Malaysia, terutama di Pahang. Kuah tempoyak yang masam dan pekat menjadikan hidangan ini istimewa. 

Memasak ikan patin tempoyak yang pekat tidak susah jika anda tahu caranya. Banyak orang menghadapi masalah kuah cair, tetapi dengan petua yang betul, anda boleh mengatasinya.

Oleh itu, mari ikuti panduan ini untuk mencuba dan menikmati patin tempoyak yang pekat di rumah. Selepas ini, anda tidak perlu makan di kedai lagi!

Baca juga: Cara Hilangkan Hanyir Ikan Patin, Kena Cari & Buang ‘Urat’ Ini Sebelum Dimasak

RESEPI IKAN PATIN TEMPOYAK

Bahan-bahan:

  • Ikan patin
  • Kunyit hidup
  • Cili padi
  • Tempoyak durian
  • Garam
  • Asam keping (jika tempoyak sudah cukup masam, tidak perlu letak)
  • Air (saya guna 1½ gelas sahaja)
  • Daun kunyit (dipotong halus)

Cara memasak:

  1. Tumbuk kunyit hidup dengan cili padi sehingga lumat.
  2. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, biarkan mendidih.
  3. Masukkan tempoyak dan tunggu sehingga mendidih lagi.
  4. Masukkan ikan.
  5. Kecilkan api dan renehkan kuah, tunggu sehingga ikan masak.
  6. Masukkan daun kunyit.
  7. Jika kuah sudah pekat, tutup api dan siap.

Petua untuk kuah pekat elok dan tidak cair:

  • Air jangan banyak sangat, cukup sekadar ikan tenggelam sahaja
  • Tempoyak perlu diletakkan lebih banyak supaya kuah menjadi pekat
  • Kuah perlu direneh lama sedikit dengan api yang kecil supaya pekat

Dengan mengikuti resipi dan petua-petua ini, ikan patin tempoyak anda akan menjadi lebih pekat dan lazat. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Hana Ismail

Baca juga: Resipi Sup Ikan Patin Yang Lain Dari Lain, Ikut Cara Ini Dijamin Tak Hanyir Langsung!

The post Cara Masak Ikan Patin Tempoyak Yang Pekat & Tak Cair, Ada 3 Petua Kena Ikut! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!