Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Tauhu Berlauk, Sedapnya Cicah Dengan Resipi Sambal Kicap Istimewa

https://ift.tt/cwyYTsW

cara buat tauhu berlauk

Cara buat tauhu berlauk ini adalah sangat mudah, sesuai untuk minum petang atau sarapan. Hidangan ini cukup sedap bila dimakan dengan sambal kicap yang pedas dan manis, terutama semasa masih panas.

Anda juga boleh sediakan lebih awal dan simpan dalam peti sejuk. Hanya tingga; goreng bila nak makan. Memang sangat mudah dan cepat, sesuai untuk mereka yang sibuk bekerja.

Baca juga: Tips Simpan Tauhu Supaya Tahan Lama, Berminggu Pun Tak Rosak & Masam

CARA BUAT TAUHU BERLAUK & SAMBAL KICAP ISTIMEWA

Bahan-bahan tauhu:

  • 2 ketul isi ayam bahagian dada (cincang halus)
  • 4 keping tauhu lembut
  • 3 bungkus tauhu telur
  • 3 biji telur
  • 1/2 batang carrot (potong dadu halus)
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • 1 kiub pati ayam
  • Lada putih berperisa Ajinomoto
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu besar tepung gandum (jika adunan nampak cair)

Cara buat tauhu:

1. Kisar tauhu petak, tauhu telur, telur, kiub pati ayam, garam, dan serbuk lada putih hingga halus dan sebati.

2. Masukkan dalam bekas. Campurkan carrot, daun bawang, daun sup, dan isi ayam yang dicincang. Gaul sebati.

3. Masukkan dalam bekas, kukus selama 15-20 minit. (Boleh juga kukus dalam acuan lompang).

4. Bila sejuk, potong mengikut bentuk yang disukai (petak atau segi tiga).

cara buat tauhu berlauk

5. Pukul 2 biji telur, celup tauhu berlauk, goreng sehingga kekuningan.

cara buat tauhu berlauk

Bahan sambal kicap:

  • 10 tangkai cili padi
  • 10 ulas bawang merah rose
  • 4 ulas bawang putih
  • Gula pasir secukupnya
  • Kicap manis
  • Sedikit jus limau kasturi

Cara buat sambal kicap:

1. Bawang merah dimayang dan dibuat bawang goreng.

2. Goreng cili padi bersama bawang putih dengan sedikit minyak sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan.

3. Kisar atau tumbuk cili padi, bawang putih, dan bawang goreng tadi (jika nak struktur nampak kasar). Saya blend je sebab nak cepat.

4. Masukkan gula, kicap manis, dan jus limau kasturi. Sebatikan.

Kredit resipi dan gambar: Nur Masri

Baca juga: Resipi Tauhu Goreng Crispy Cicah Sambal Kicap, Ini Petua Elak Melekat & Hancur

The post Cara Buat Tauhu Berlauk, Sedapnya Cicah Dengan Resipi Sambal Kicap Istimewa appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!