Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Ayam Masak Kicap Versi Tak Berkuah, Lagi Kering Lagi Sedap!

https://ift.tt/hugvOD5

resepi ayam masak kicap

Ada pelbagai resepi ayam masak kicap yang boleh anda cuba. Ada yang jenis kering dan ada juga yang berkuah.

Kali ini jom MyResipi kongsikan cara buat ayam masak kicap versi kering seperti yang dikongsikan oleh Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan di bawah.

Menurut beliau, lagi kering lagi sedap! Jom kita ikuti bahan-bahan dan cara penyediaannya.

Baca juga: Resipi Ayam Kicap Mayonis Yang Lazat, Sedap Sampai Menjilat Jari!

RESEPI AYAM MASAK KICAP KERING

Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 tangkai cili hijau
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah ros
  • 1 inci halia
  • 3-4 sudu besar kicap lemak manis
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili

Cara-cara:

1. Bawang putih, bawang merah, cili merah dan cili hijau dipotong kasar lalu ditumis sehingga naik bau.

resepi ayam masak kicap

2. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil supaya lebih cepat masak. Boleh juga gunakan bahagian lain seperti dada.

3. Bila ayam dah separuh masak, masukkan kicap lemak manis. Jika tak suka manis, gunakan kicap lemak masin. Sentiasa gaul ayam.

4. Masukkan sos cili dan sos tomato. Sos-sos ini membantu memekatkan kicap. Gaul hingga sebati.

resepi ayam masak kicap

5. Boleh tambah garam jika tidak masin. Biarkan kuah memekat. Boleh masukkan sedikit bawang Holland.

6. Bila kuah dah kering, boleh masukkan daun bawang atau apa sahaja daun yang ada di dalam peti sejuk. Barulah nampak lebih menyelerakan.

7. Siap dan sedia dihidang.

resepi ayam masak kicap

Kredit resipi dan gambar: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Baca juga: Resipi Ayam Masak Merah Ala Kenduri ‘Cara Orang Lama’, Tak Guna Sebarang Sos Pun

The post Resipi Ayam Masak Kicap Versi Tak Berkuah, Lagi Kering Lagi Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!