Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Sambal Bacang Legend, Menu Nostalgia Orang Dulu-Dulu

https://ift.tt/nTUtaqe

sambal bacang

Pernah tak makan sambal bacang? Sambal bacang ini dihasilkan dari buah bacang atau lebih dikenali sebagai buah macang di utara Malaysia.

Buah bacang seakan-akan sama dengan buah kuinin tetapi isinya lebih kasar. Buah ini ada yang masam dan ada yang manis. Biasanya buah yang manis sering menjadi pilihan.

Rasa sambal ini sangat sedap, dijamin sesiapa saja akan makan bertambah-tambah! Jika ada yang bosan dengan sambal belacan dan mahu mencuba kelainan, bolehlah mencuba sambal bacang ini pula.

Jika ada yang terliur mahu mencubanya, mari kita pelajari cara penyediaannya serta bahan-bahan yang diperlukan di bawah.

Baca juga: Sambal Totok Jawa Dengan Petai Rangup, Menu Bahaya Sebab Boleh Bertambah Nasi!

RESEPI SAMBAL BACANG

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Tumbuk cili padi, belacan dan garam sehingga lumat. Selain tumbuk, boleh juga menggunakan blender.

2. Masukkan hirisan buah bacang, gaul semua bahan sehingga sebati.

3. Kalau sambal terlalu masam, boleh masukkan sedikit gula untuk seimbangkan rasa.

4. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

sambal bacang

Kredit resipi dan gambar: Mamaa Aziee, Nurul Nadia

Baca juga: Resipi Sambal Ayam Geprek Asli Dari Jogjakarta, Letak Minyak Panas Je Tak Perlu Masak

Baca juga: Peniaga Ini Kongsi Cara Buat Sambal Belacan Super Simple, Resipi Hasil Jualan Hampir 10 Tahun

The post Resipi Sambal Bacang Legend, Menu Nostalgia Orang Dulu-Dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!