Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Kuih Sagu Yang Sedap & Tak Lembik, Sukatan Kecil Untuk 2-3 Orang Makan

https://ift.tt/kOEpUX3

resepi kuih sagu merah

Resepi kuih sagu merah adalah kuih tradisi yang sedap dan tak lapuk dek zaman. Teksturnya yang kenyal ada peminatnya tersendiri.

Kuih tradisional ini juga sering menjadi pilihan untuk hidangan petang atau sebagai pencuci mulut.

Bahan-bahan yang diperlukan juga cukup ringkas, iaitu sagu, sirap, air, gula, kelapa parut dan garam. Mari lihat cara penyediaan lengkap di bawah.

Baca juga: Resipi Onde-Onde Labu Yang Lemak Manis, Cara Mudah Confirm Jadi!

RESEPI KUIH SAGU MERAH

resepi kuih sagu merah

Bahan sagu:

  • 1/2 cawan sagu
  • 1 sudu teh sirap rose
  • Air secukupnya (untuk merendam)
  • 5 sudu gula (atau 2 sudu gula erymaze sebagai pengganti)

Cara-cara buat sagu:

  1. Rendam 1/2 cawan sagu dengan air dan 1 sudu teh sirap rose. Gaul sebati dan biarkan selama 1 jam.
  2. Selepas 1 jam, masukkan 5 sudu gula dan gaul sebati.
  3. Kemudian, alih sagu ke dalam bekas kaca dan ratakan pada keseluruhan bekas.
  4. Kukus sagu selama 30 minit.
  5. Selepas siap kukus, biarkan sejuk di dalam peti ais.
  6. Bila dah sejuk, boleh potong dan gaul dengan kelapa parut.

Bahan kelapa:

Cara buat kelapa parut:

  1. Kukus sekejap kelapa parut.
  2. Kemudian, gaul bersama sedikit garam.

Sumber resipi dan gambar: Hani Che Lin

Baca juga: Resipi Kuih Tepung Bunga Yang Kenyal-Kenyal Manis, Guna 3 Bahan Saja!

The post Resipi Kuih Sagu Yang Sedap & Tak Lembik, Sukatan Kecil Untuk 2-3 Orang Makan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!