https://ift.tt/KB9E5dv Setiap hari buat ayam goreng sebagai menu harian yang sama, lama-lama jadi bosan juga. Kali ini, anda boleh buat kelainan dengan resepi Ayam Goreng Pandan pula di rumah. Ayam Goreng Pandan ialah hidangan ayam yang diperap dengan pelbagai bahan aromatik dan dibalut dengan daun pandan sebelum digoreng. Ia terkenal dalam masakan Thailand dan turut digemari ramai di Malaysia kerana bau wangi dan rasa yang unik. Resepi Ayam Goreng Pandan oleh Nur Saleza Salleh di Facebook ini bukan saja senang nak buat, tapi aroma pandan yang dibalut sekali itu menjadi kunci kesedapannya. Baca juga: Resepi Ayam Goreng Ketumbar Beraroma, Rangup & Wangi Bukan Main Lagi! RESEPI AYAM GORENG PANDAN Bahan utama: Ayam (dipotong kecil-kecil) Daun pandan secukupnya Bahan perapan (dikisar halus, masukkan air sedikit saja semasa kisar): 1 biji bawang besar 1 inci halia Bawang putih (lebih lagi sedap) 1 inci lengkuas 1 hingga 2 batang serai Cili kering (ikut tahap pedas...
Resipi Kuih Sagu Yang Sedap & Tak Lembik, Sukatan Kecil Untuk 2-3 Orang Makan
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/kOEpUX3
Resepi kuih sagu merah adalah kuih tradisi yang sedap dan tak lapuk dek zaman. Teksturnya yang kenyal ada peminatnya tersendiri.
Kuih tradisional ini juga sering menjadi pilihan untuk hidangan petang atau sebagai pencuci mulut.
Bahan-bahan yang diperlukan juga cukup ringkas, iaitu sagu, sirap, air, gula, kelapa parut dan garam. Mari lihat cara penyediaan lengkap di bawah.
Baca juga: Resipi Onde-Onde Labu Yang Lemak Manis, Cara Mudah Confirm Jadi!
RESEPI KUIH SAGU MERAH
Bahan sagu:
- 1/2 cawan sagu
- 1 sudu teh sirap rose
- Air secukupnya (untuk merendam)
- 5 sudu gula (atau 2 sudu gula erymaze sebagai pengganti)
Cara-cara buat sagu:
- Rendam 1/2 cawan sagu dengan air dan 1 sudu teh sirap rose. Gaul sebati dan biarkan selama 1 jam.
- Selepas 1 jam, masukkan 5 sudu gula dan gaul sebati.
- Kemudian, alih sagu ke dalam bekas kaca dan ratakan pada keseluruhan bekas.
- Kukus sagu selama 30 minit.
- Selepas siap kukus, biarkan sejuk di dalam peti ais.
- Bila dah sejuk, boleh potong dan gaul dengan kelapa parut.
Bahan kelapa:
- 1 cawan kelapa parut
- 1/2 sudu teh garam
Cara buat kelapa parut:
- Kukus sekejap kelapa parut.
- Kemudian, gaul bersama sedikit garam.
Sumber resipi dan gambar: Hani Che Lin
Baca juga: Resipi Kuih Tepung Bunga Yang Kenyal-Kenyal Manis, Guna 3 Bahan Saja!
The post Resipi Kuih Sagu Yang Sedap & Tak Lembik, Sukatan Kecil Untuk 2-3 Orang Makan appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan