Wanita Kongsi Resipi Apam Nasi Turun-Temurun Dari Ibu, Lembut & Gebu Hasilnya!

Imej
https://ift.tt/HR7XdlU Kuih Apam Nasi merupakan salah satu kuih klasik yang menjadi pilihan tak kira masa dan di mana jua. Kali ini, kami nak kongsikan resipi dan tips untuk membuatnya dengan menjadi. Kuih Apam Nasi terkenal dengan teksturnya yang lembut dengan rasa manis yang sederhana. Biasanya, kuih ini disajikan bersama kelapa parut putih yang lemak-lemak masin. Kami terjumpa perkongsian oleh Lily Yana Anwar di Facebook tentang kuih Apam Nasi yang dibuatnya dengan menggunakan resepi daripada ibunya sendiri. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Apam Susu Gebu Gebas, Kukus Saja Pasti Naik Cantik Kejadiannya! RESIPI KUIH APAM NASI Bahan-bahan: 2 cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras 2½ cawan air 2 cawan nasi sejuk 1½ cawan gula pasir (jika suka manis, boleh tambah lagi sikit) 1 paket yis segera (Mauripan) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, kisar dahulu nasi sejuk bersama gula dan 1 cawan air sampai halus dan tak berketul. 2. Selepas itu, satukan semua bahan (terma...

Resepi Ayam Goreng Pandan, Bila Bakar Wangi Daun Pandan Harum Satu Rumah

https://ift.tt/KB9E5dv

resepi ayam goreng pandan

Setiap hari buat ayam goreng sebagai menu harian yang sama, lama-lama jadi bosan juga. Kali ini, anda boleh buat kelainan dengan resepi Ayam Goreng Pandan pula di rumah.

Ayam Goreng Pandan ialah hidangan ayam yang diperap dengan pelbagai bahan aromatik dan dibalut dengan daun pandan sebelum digoreng. Ia terkenal dalam masakan Thailand dan turut digemari ramai di Malaysia kerana bau wangi dan rasa yang unik.

Resepi Ayam Goreng Pandan oleh Nur Saleza Salleh di Facebook ini bukan saja senang nak buat, tapi aroma pandan yang dibalut sekali itu menjadi kunci kesedapannya.

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Ketumbar Beraroma, Rangup & Wangi Bukan Main Lagi!

RESEPI AYAM GORENG PANDAN

resepi ayam goreng pandan

Bahan utama:

  • Ayam (dipotong kecil-kecil)
  • Daun pandan secukupnya

Bahan perapan (dikisar halus, masukkan air sedikit saja semasa kisar):

  • 1 biji bawang besar
  • 1 inci halia
  • Bawang putih (lebih lagi sedap)
  • 1 inci lengkuas
  • 1 hingga 2 batang serai
  • Cili kering (ikut tahap pedas yang disukai)
  • 1 hingga 2 sudu besar sos tiram
  • Garam (secukup rasa)
  • Gula (secubit atau dua)
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, masukkan semua bahan perapan ke dalam blender. Tambah sedikit air untuk bantu proses kisaran. Kisar sampai betul-betul halus.

2. Kemudian, gaulkan bahan kisar tadi dengan ayam yang sudah dipotong kecil. Pastikan setiap bahagian ayam bersalut rata. Perap dalam sejam, lagi lama lagi sedap jika sempat.

3. Selepas ayam siap diperap, balut satu demi satu menggunakan daun pandan.

4. Akhir sekali, panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Goreng ayam berbalut pandan ini sampai masak sempurna iaitu keemasan dan garing di luar, berjus di dalam.

Resepi Ayam Goreng Pandan ini nampak seperti menu mewah, tapi sebenarnya sangat senang nak buat. Selain itu, bahan pun mudah nak cari dan cara masaknya pun tak rumit.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Saleza Salleh

Baca juga: Ayam Goreng Pandan Wangi Semerbak, Sampai Jiran Sebelah Boleh Bau

The post Resepi Ayam Goreng Pandan, Bila Bakar Wangi Daun Pandan Harum Satu Rumah appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan