Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Ketupat Palas Pulut Hitam Kegemaran Orang Utara, Lebih Lemak Manis Rasanya!

Tibanya musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, hidangan seperti ketupat sudah semestinya tidak akan ditinggalkan. Malah, menariknya makanan seperti ketupat ini, ada pelbagai jenis seperti ketupat nasi, ketupat daun palas dan juga ketupat pulut hitam.

Ketupat pulut hitam mungkin sudah biasa disediakan apabila anda berada di negeri-negeri Utara, namun buat anda yang berada di negeri lain dan teringin untuk merasakannya, apa kata raya kali ini sediakan ketupat pulut hitam pula. Rasanya lebih lemak manis dan enak dimakan begitu sahaja!

Baca juga: Jangan Risau Kalau Beli Ayam Awal, Simpan Guna Teknik Ini…Kekal Segar Sampai Raya!

RESEPI KETUPAT PULUT HITAM

ketupat pulut hitam

Foto hiasan.

Bahan-bahan:

-Beras pulut hitam 1kg (dibasuh dan direndam 3 jam sebelum buat, lepas tu toskan)
-Beras pulut susu 2kg (dibasuh dan ditoskan, basuh hingga air keruh tu tak ada)*untuk mengelakkan basi
-Santan 2kg dicampur air sikit
*santan yang dicampur air disukat menggunakan cawan kopi dulu-dulu sebanyak 18 cawan..nisbah 1kg beras pulut bersamaan 6 cawan santan..(insyaAllah pulut tak lembik dan keras)
-Gula dan garam ikut rasa
Daun pandan disimpul
-Daun palas

Cara masak:

1.Masukkan santan dalam kuali yang agak-agak muat dengan sukatan santan. Masak dengan api sederhana besar, masukkan daun pandan, gula dan garam, rasa dah ok..kacau-kacau hingga mendidih lepas itu msukkan beras pulut hitam yang telah ditoskan..kacau-kacau bagi sekata.

2.Dah sekata masukkan beras pulut susu yang juga telah ditoskan..

3.Kacau sampai terbit minyak dan pulut tak melekat dah pada sudip dan kuali..

4.Boleh la diangkat dan tunggu sejuk sedikit boleh la balut gan daun palas tadi..

5.Lebihan hujung daun palas tu dipotong dan dibuat lapik periuk untuk merebus ketupat tadi. Masukkan air dalam seinci dan boleh la direbus dengan api sederhana besar, tutup periuk dan rebus sehingga air kering (selalunya dia akan mengeluarkan bunyi ketik-ketik sebab air dah kering).

6.Tutup api dan ketupat tadi dibalik-balikkan. Kalau tak masak lagi tambah lagi air sebanyak tadi juga dan rebus lagi. Incase kalau tak masak la, selalunya ok je..lepas merebus boleh la sejat dalam talam dan dihidangkan.

ketupat pulut hitam

*Sedap dan lebih manis dari pulut biasa. Ini memang kegemaran orang Utara!

Baca juga: 7 Idea Menu Open House Hari Raya Selain Nasi, Jangan Risau…Tetamu Kenyang Sampai Esok!

Sumber: Rafidah Fidah

The post Cara Buat Ketupat Palas Pulut Hitam Kegemaran Orang Utara, Lebih Lemak Manis Rasanya! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!