Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Jejari Ayam Mudah Guna 3 Bahan, Sebijik Macam Ayam Gunting Pasar Malam!

https://ift.tt/IjSsFdU

jejari ayam

Nak menarik orang yang kurang selera makan bukanlah mudah, tapi cuba hidangkan Jejari Ayam di depannya, pasti makan tak berhenti nanti.

Jejari Ayam atau ramai yang memanggilnya sebagai chicken fingers, merupakan snek yang sangat enak dinikmati tak kira masa dan di mana jua.

Oleh kerana ia sering dijual dalam bentuk makanan sejuk beku, ramai yang menganggap cara buatnya cukup renyah sedangkan ia tak sukar seperti yang disangka.

Buktinya, baru-baru ini kami telah terjumpa resipi Jejari Ayam yang nampak ringkas tapi menyelerakan di Facebook.

Noorakmal Azren Mat Noor telah kongsikan resipi Jejari Ayam yang sedap dan cukup mudah dengan menggunakan 3 bahan saja untuk membuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Masak Daging Rangup (Crispy Beef), Makan Sampai Bunyi ‘Kruk Kruk’

RESIPI JEJARI AYAM

jejari ayam

Bahan-bahan:

  • Isi ayam (saya guna dada ayam saja)
  • Mayonis
  • Serbuk roti

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, potong isi ayam dalam bentuk panjang-panjang.

2. Selepas itu, celup isi ayam dalam mayonis, kemudian celup pula dalam serbuk roti.

3. Setelah siap, simpan sebentar dalam peti sejuk, boleh keluarkan apabila nak goreng nanti.

4. Jika nak terus goreng, boleh panaskan minyak dan goreng sehingga kelihatan garing, kemudian angkat dan toskan. Siap untuk dihidang!

jejari ayam

Anda pasti akan terkejut dengan hasilnya setelah masak Jejari Ayam ini kerana bentuknya lebih kurang seperti ayam gunting yang selalu dijual di pasar malam.

Ramai yang telah kongsikan resipi menarik ini kepada keluarga dan kawan-kawan untuk menarik selera anak yang agak cerewet dalam memilih makanan.

Manalah tahu tiada idea, bolehlah jadikan resipi ini sebagai salah satu koleksi snek yang sedap di rumah. Sambil makan, boleh tengok movie bersama orang tersayang di rumah.

Buat anda yang sukakan pedas, boleh juga tambah lada hitam atau serbuk cili bagi menambahkan kelazatan snek ini yang pastinya buat selera lebih terangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Noorakmal Azren Mat Noor

Baca juga: Kepak Ayam Goreng Pedas Chinese Style, Rangup Dan Pedasnya Serasi!

The post Jejari Ayam Mudah Guna 3 Bahan, Sebijik Macam Ayam Gunting Pasar Malam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!