Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Nasi Sugarbun, Resipi Asal Borneo Ini Sedap & Pasti Disukai Ramai!

https://ift.tt/GFgVi5M

nasi sugarbun

Siapa yang pernah makan di Sugarbun pasti tahu betapa sedapnya Nasi Sugarbun yang terkenal dengan kelembutan nasi dan rasa yang memikat.

Kadang-kadang, rasa tak cukup dan teringin nak tambah lagi sebab memang tak puas makan!

Jadi, kali ini MyResipi nak kongsikan resipi Nasi Sugarbun versi homemade yang mudah dan pasti memuaskan selera.

Baca juga: Nasi Goreng Orang Dulu-Dulu, Resipi Legend Ini Memang Sedap Lain Macam

RESIPI NASI SUGARBUN

nasi sugarbun

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 5 batang sosej, potong dadu
  • 3 sudu besar Planta
  • 3 cawan beras, cuci
  • Daun pandan
  • Kismis (ikut suka)
  • Garam
  • 1 kiub ayam
  • Serbuk kunyit
  • 1 sudu besar Planta (untuk tambah)

Cara-cara penyediaan:

  1. Tumis sosej dan 3 sudu Planta hingga garing.
  2. Masukkan beras yang telah dicuci, tumis lagi selama 2 minit. Tutup api.
  3. Pindahkan semuanya ke dalam periuk nasi. Tambahkan daun pandan, garam, serbuk kunyit, kiub ayam, kismis dan 1 sudu Planta.
  4. Tambahkan air secukupnya (guna sukatan jari seperti biasa).
  5. Tekan periuk nasi dan biarkan masak.
  6. Setelah masak, gaul nasi supaya sekata dan biarkan sejuk sedikit untuk mengeringkan nasi.

Siap! Sedia dinikmati dengan ayam goreng dan acar timun. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Azie Nur’Auni Shbini

Baca juga: Cara Masak Nasi Lemak Pandan Paling Mudah, Bau Harum Semerbak Satu Rumah!

The post Cara Buat Nasi Sugarbun, Resipi Asal Borneo Ini Sedap & Pasti Disukai Ramai! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!