Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Nasi Sugarbun, Resipi Asal Borneo Ini Sedap & Pasti Disukai Ramai!

https://ift.tt/GFgVi5M

nasi sugarbun

Siapa yang pernah makan di Sugarbun pasti tahu betapa sedapnya Nasi Sugarbun yang terkenal dengan kelembutan nasi dan rasa yang memikat.

Kadang-kadang, rasa tak cukup dan teringin nak tambah lagi sebab memang tak puas makan!

Jadi, kali ini MyResipi nak kongsikan resipi Nasi Sugarbun versi homemade yang mudah dan pasti memuaskan selera.

Baca juga: Nasi Goreng Orang Dulu-Dulu, Resipi Legend Ini Memang Sedap Lain Macam

RESIPI NASI SUGARBUN

nasi sugarbun

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 5 batang sosej, potong dadu
  • 3 sudu besar Planta
  • 3 cawan beras, cuci
  • Daun pandan
  • Kismis (ikut suka)
  • Garam
  • 1 kiub ayam
  • Serbuk kunyit
  • 1 sudu besar Planta (untuk tambah)

Cara-cara penyediaan:

  1. Tumis sosej dan 3 sudu Planta hingga garing.
  2. Masukkan beras yang telah dicuci, tumis lagi selama 2 minit. Tutup api.
  3. Pindahkan semuanya ke dalam periuk nasi. Tambahkan daun pandan, garam, serbuk kunyit, kiub ayam, kismis dan 1 sudu Planta.
  4. Tambahkan air secukupnya (guna sukatan jari seperti biasa).
  5. Tekan periuk nasi dan biarkan masak.
  6. Setelah masak, gaul nasi supaya sekata dan biarkan sejuk sedikit untuk mengeringkan nasi.

Siap! Sedia dinikmati dengan ayam goreng dan acar timun. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Azie Nur’Auni Shbini

Baca juga: Cara Masak Nasi Lemak Pandan Paling Mudah, Bau Harum Semerbak Satu Rumah!

The post Cara Buat Nasi Sugarbun, Resipi Asal Borneo Ini Sedap & Pasti Disukai Ramai! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!