Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Tips Masak Brokoli Supaya Tak Pahit Dan Berbau, Boleh Guna 2 Bahan Je!

https://ift.tt/Pfj4ESq

masak brokoli

Pelbagai sayur digunakan dalam masakan tapi masih ramai tak tahu cara masak brokoli yang betul sampaikan pahitnya tak hilang.

Brokoli merupakan sejenis sayuran yang kaya dengan khasiat dan mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh. Selain mengandungi serat yang tinggi, ia juga merupakan sumber vitamin C dan kalsium yang baik.

Sesetengah orang kurang gemar makan brokoli kerana mempunyai rasa pahit setelah dimasak. Oleh sebab itu, sayur ini menjadi kurang popular sedangkan ia sangat berkhasiat.

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Petua Sayur Goreng Kekal Hijau, Hasil Cantik Dan Tak Layu!

masak brokoli

Rasa pahit boleh bergantung pada jenis brokoli. Biasanya, brokoli Cina mempunyai rasa yang lebih pahit daripada brokoli jenis lain.

Tambahan pula, ada juga bau daripada brokoli yang kurang menyenangkan bagi sesetengah orang, menjadikan mereka kurang selera makan dibuatnya.

Salah satu sebab yang membuatkannya berbau seperti belerang adalah kerana ia tak segar lagi, jadi anda perlu tahu tips masak brokoli supaya selamat digunakan.

Kali ini kami kongsikan tips masak brokoli supaya hilang pahit dan tak berbau, anda boleh cuba di rumah nanti.

TIPS MASAK BROKOLI SUPAYA HILANG PAHIT

masak brokoli

Buat pengetahuan anda, campuran air dan garam boleh bebaskan asid pahit daripada sel tumbuhan dalam brokoli. Oleh itu, anda perlu rebus terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Cara rebus brokoli

1. Potong brokoli separuh, kemudian potong setiap separuh jadi kepingan kecil.

2. Didihkan air garam dalam periuk, kemudian masukkan brokoli dan rendam selama 2 minit.

3. Toskan brokoli dan ketepikan dahulu, kemudian tambahkan air ke dalam periuk.

4. Kukus brokoli sehingga lembut kemudian tapis. Siap untuk digunakan!

Anda boleh juga cuba cara lain untuk neutralkan rasa pahit brokoli adalah dengan campurkan brokoli bersama garam dan jeruk.

Itulah antara tips masak brokoli yang perlu anda tahu sebelum menggunakannya. Selepas ini, bolehlah masak brokoli yang sedap di rumah.

Semoga bermanfaat!

Sumber: KOMPAS.com

Baca juga: Lelaki Ini Kongsi Cara Goreng Bendi Supaya Tak Berlendir, Serius Menjadi!

The post Tips Masak Brokoli Supaya Tak Pahit Dan Berbau, Boleh Guna 2 Bahan Je! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!