Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Mi Kuah Penang Terlalu Sempoi, Tengok Pun Bikin Terliur!

https://ift.tt/mINO4y0

mi kuah penang

Mi kuah Penang merupakan hidangan yang pasti dicari-cari ketika berada di Utara, Malaysia. Cara untuk membuatnya sangat mudah dan resipi ini boleh disesuaikan mengikut citarasa masing-masing.

Tip tambahan supaya kuah anda lebih sedap dan pekat adalah, masak kuah lebih lama sehingga daging atau ayam betul-betul empuk.

Selain itu, untuk pastikan tauge kekal rangup jangan terlalu lama mencelurnya.

Jom tengok resipi perkongsian di bawah ini.

Baca lagi: Talam Ubi Kanda Mudah Dengan 5 Bahan, Bila Makan Terasa Disayangi Adinda!

RESIPI MI KUAH PENANG

Bahan-Bahan Utama:

  • 1 bungkus mee kuning
  • Setengah labu bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 20 batang cili kering
  • Daging/ayam/udang
  • 1 tin sup tomato
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar garam
  • 1 batang sawi
  • Sejuring kobis

Bahan Sampingan:

  • Daun sup dan daun bawang
  • Telur rebus
  • Bawang goreng
  • Cili melaka (hijau) dan cili besar (merah)
  • Limau kasturi/nipis (untuk perahan)
  • Tauge (dicelur sekejap)
  • Tomato (dihiris)
  • Taukua (digoreng)
  • Ubi kentang (direbus atau digoreng)
  • Fishcake/fishball (digoreng)

Cara Penyediaan Mi Kuah Penang:

1. Mula-mula, panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, bawang besar, dan cili kering yang telah diblander hingga naik bau dan pecah minyak.

2. Masukkan daging (jika menggunakan daging) dan tumis hingga daging separuh masak. Jika menggunakan ayam atau udang, boleh masukkan kemudian selepas bahan tumisan naik bau.

3. Setelah itu, masukkan sup tomato, sos tomato, sos cili, dan sos tiram. Gaul rata bahan-bahan ini sehingga sebati dengan bahan tumisan.

4. Tambahkan air secukupnya untuk membuat kuah. Jika guna daging, tambahkan air rebusan daging untuk kuah yang lebih berperisa.

5. Biarkan kuah mendidih dan masukkan gula serta garam secukup rasa.

6. Masukkan sayuran seperti sawi dan kobis ke dalam kuah. Biarkan sayur layu dan kuah masak sebati dengan semua bahan.

7. Rebus telur hingga masak, kupas kulit dan potong dua. Goreng taukua hingga garing dan goreng fishcake atau fishball hingga keemasan.

8. Celur tauge sekejap dalam air panas, kemudian toskan.

9. Hiris tomato, cili melaka, dan cili besar. Sediakan limau kasturi atau nipis untuk perahan sebagai bahan pelengkap hidangan.

10. Letakkan mee kuning yang telah dibasuh ke dalam mangkuk.

11. Sendukkan kuah panas yang penuh dengan sayur-sayuran dan daging/ayam/udang ke atas mee.

12. Tambahkan bahan sampingan seperti daun sup dan daun bawang, telur rebus, bawang goreng, taukua goreng, fishcake atau fishball, tauge, hirisan cili dan tomato.

13. Perahkan sedikit limau kasturi/nipis.

Mee kuah Penang sedia untuk dihidang dan dinikmati!

Sumber: Nurfateha Zakaria

Baca lagi: Cara Pilih Ikan Pari Yang Lembut, Gerenti Tak Keras Macam Getah!

The post Mi Kuah Penang Terlalu Sempoi, Tengok Pun Bikin Terliur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!