Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan

https://ift.tt/ZSCkscA

tip buat kuih ketayap

Ternyata, ada tip buat Kuih Ketayap lebih sedap. Kuih ini merupakan salah satu kuih tradisional Melayu yang amat popular, terutamanya di kalangan peminat kelapa.

Namun, setiap kali mencuba membuatnya di rumah, kebanyakannya tidak dapat mencapai hasil yang serupa dengan yang dijual di kedai, dan mungkin terdapat lubang-lubang kecil di dalamnya.

Baca juga: Puding Biskut Cream Cracker, Nampak Macam Kuih Lapis Sekali Pandang

Kuih ini mudah disediakan, tetapi jika adunan terlalu cair, anda mungkin perlu membuangkannya. Jika tidak, kuih akan melekat dan tidak mendapat kepingan kuih ketayap yang cantik.

Oleh itu, seorang wanita yang dikenali sebagai Roslina Shaari Ina Kie ini telah berkongsi tip untuk membuat kuih ketayap lebih sedap dan pasti akan menjadi kegemaran anda untuk dihidangkan sebagai hidangan minum petang pada hujung minggu ini. Ikuti perkongsian beliau di bawah.

TIP BUAT KUIH KETAYAP LEBIH SEDAP

Kuih ketayap, kuih yang senang dibuat. Tetapi jika adunan terlalu cair, lebih baik dibuang sahaja. Jika dibuat dengan keadaan adunan yang betul, lubang-lubang pada kuih itu akan terbentuk dengan sendirinya.

tip buat kuih ketayap

Bahan-bahan:

Cara penyediaan:

1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
2. Panaskan kuali dan ratakan adunan di atasnya.


3. Apabila permukaannya sudah mula mengeluarkan rongga-rongga, itu menandakan adunan telah masak. Anda boleh mengangkatnya dari kuali.


4. Campurkan kelapa, gula, gula merah, dan garam.
5. Tambah sedikit tepung gandum ke dalam campuran tersebut.
6. Gaulkan semua bahan dan masak sehingga sebati.
7. Tambahkan gula secukup rasa.
8. Setelah masak, gulung adunan untuk membentuk ketayap.

tip buat kuih ketayap

*Adunan sudah siap! Hasilnya cantik dengan terdapatnya lubang-lubang udara di dalamnya.

Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Roslina Shaari Ina Kie

Baca juga: Kuih Apam Susu Gebu Gebas Lembut Montok, Tinggal Kisar Bahan Je!

The post Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!