Air Bandung Soda Dengan 3 Bahan, Resipi Paling Senang Nak Buat Dekat Rumah!

Imej
https://ift.tt/vx8c64U Apabila tekak betul-betul rasa dahaga, pasti seronok jika dapat minum air yang menyegarkan di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan resipi Air Bandung Soda yang cukup nikmat. Kita sering lihat air sirap bandung yang dijual oleh peniaga di luar kerana kesedapannya tak dinafikan lagi. Tambahan pula, ia merupakan pilihan tepat untuk menghilangkan dahaga. Khabbab Jamalludin telah kongsikan di Facebook tentang cara buat Air Bandung Soda yang sangat menarik kerana menggunakan 3 bahan mudah. Jom kita cuba! Baca juga: Sirap Hijau Fanta Paling Asli, Ramai ‘Repeat’ Air Klasik Ini Sebab Segar Teramat! RESIPI AIR BANDUNG SODA Bahan bahan: Air bandung jenama F&N berkarbonat (boleh guna jenama lain yang disukai) Susu cair jenama Ideal (jika tiada, guna krimer cair seperti Carnation atau F&N pun boleh) Ais (jika sudah sejuk pun, tambah saja ais supaya rasanya jadi kurang manis) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, isikan ais separuh daripada jumlah bekas yang ...

Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan

https://ift.tt/ZSCkscA

tip buat kuih ketayap

Ternyata, ada tip buat Kuih Ketayap lebih sedap. Kuih ini merupakan salah satu kuih tradisional Melayu yang amat popular, terutamanya di kalangan peminat kelapa.

Namun, setiap kali mencuba membuatnya di rumah, kebanyakannya tidak dapat mencapai hasil yang serupa dengan yang dijual di kedai, dan mungkin terdapat lubang-lubang kecil di dalamnya.

Baca juga: Puding Biskut Cream Cracker, Nampak Macam Kuih Lapis Sekali Pandang

Kuih ini mudah disediakan, tetapi jika adunan terlalu cair, anda mungkin perlu membuangkannya. Jika tidak, kuih akan melekat dan tidak mendapat kepingan kuih ketayap yang cantik.

Oleh itu, seorang wanita yang dikenali sebagai Roslina Shaari Ina Kie ini telah berkongsi tip untuk membuat kuih ketayap lebih sedap dan pasti akan menjadi kegemaran anda untuk dihidangkan sebagai hidangan minum petang pada hujung minggu ini. Ikuti perkongsian beliau di bawah.

TIP BUAT KUIH KETAYAP LEBIH SEDAP

Kuih ketayap, kuih yang senang dibuat. Tetapi jika adunan terlalu cair, lebih baik dibuang sahaja. Jika dibuat dengan keadaan adunan yang betul, lubang-lubang pada kuih itu akan terbentuk dengan sendirinya.

tip buat kuih ketayap

Bahan-bahan:

Cara penyediaan:

1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
2. Panaskan kuali dan ratakan adunan di atasnya.


3. Apabila permukaannya sudah mula mengeluarkan rongga-rongga, itu menandakan adunan telah masak. Anda boleh mengangkatnya dari kuali.


4. Campurkan kelapa, gula, gula merah, dan garam.
5. Tambah sedikit tepung gandum ke dalam campuran tersebut.
6. Gaulkan semua bahan dan masak sehingga sebati.
7. Tambahkan gula secukup rasa.
8. Setelah masak, gulung adunan untuk membentuk ketayap.

tip buat kuih ketayap

*Adunan sudah siap! Hasilnya cantik dengan terdapatnya lubang-lubang udara di dalamnya.

Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Roslina Shaari Ina Kie

Baca juga: Kuih Apam Susu Gebu Gebas Lembut Montok, Tinggal Kisar Bahan Je!

The post Tip Buat Kuih Ketayap Lebih SEDAP, Rongga-Rongga Kuih Itu Yang Main Peranan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!