Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Trik Buat Donat Gebu Tanpa Telur, Dah Sejuk Pun Tetap Lembut Teramat!

https://ift.tt/qe1GEwY

donat gebu tanpa telur

Dalam banyak-banyak jenis kuih, semestinya donat menjadi kesukaan ramai. Sebenarnya, ada resipi terbaik untuk buat donat gebu tanpa telur yang cukup sedap tau.

Donat ialah makanan pastri berbentuk bulat yang dihasilkan daripada doh dan boleh didapati dalam pelbagai jenis. Namun, donat yang biasa dilihat adalah seperti gelang dan cincin.

Seiring peredaran zaman, pelbagai donat yang divariasikan supaya kelihatan lebih kreatif dan menarik seperti dimasukkan kastard, krim dan jem ke dalamnya sebagai inti.

Perkongsian resipi donat gebu tanpa telur oleh Mazni Ilham di Facebook ini sangat menarik kerana walaupun sejuk, ia tetap lembut dan lazat dimakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Membuat Donat Kapas, Letak Satu Bahan Jadi Gebu Macam Bantal

RESIPI DONAT GEBU TANPA TELUR

donat gebu tanpa telur

Bahan-bahan:

  • ½ cawan air suam
  • ½ paket mauripan
  • 1 sudu gula
  • 1 sudu susu pekat
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu marjerin
  • ½ sudu kecil serbuk penaik (tiada pun tak mengapa)
  • Secubit garam

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan air suam, mauripan, gula dan susu pekat dalam bekas.

2. Selepas itu, biarkan sampai yis kembang berbuih.

3. Gaul tepung gandum, marjerin, serbuk penaik dan garam sampai sebati sambil masukkan air yis tadi sedikit demi sedikit (jika rasa tak cukup, tambah air suam).

4. Kemudian, uli sampai doh tak melekat pada tangan (pastikan doh jangan keras, lembut saja).

5. Seterusnya, biarkan selama 40 minit atau sampai doh naik sekali ganda.

6. Setelah itu, boleh bentukkan bulat-bulat dan rehatkan sekejap.

7. Apabila sudah naik elok, bolehlah buat lubang di bahagian tengah (saya pakai jari saja).

8. Selanjutnya, goreng donat sampai keperangan dalam minyak panas, angkat dan toskan.

donat gebu tanpa telur

9. Akhir sekali, biarkan donat sejuk sedikit dan bolehlah golekkan dengan campuran gula halus dan susu tepung (saya guna susu Everyday).

Donat gebu tanpa telur ini sangat sesuai buat mereka yang mempunyai alahan. Jika tiba-tiba telur sudah habis di rumah, anda tetap boleh buat donat yang sedap dengan resipi ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Mazni Ilham

Baca juga: Resepi Donat Kampung Lembut Sampai Petang, Gebu Bukan Main Lagi

The post Trik Buat Donat Gebu Tanpa Telur, Dah Sejuk Pun Tetap Lembut Teramat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!