Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Roti Manis Gaya Orang Dulu, Lembut Bak Baldu!

https://ift.tt/oTcCMJA

roti manis

Roti manis adalah hidangan klasik yang sesuai untuk sarapan atau minum petang. Dengan bahan asas yang mudah didapati, resipi ini menghasilkan roti yang lembut dan harum.

Sempurna untuk dikongsi bersama keluarga, jiran, atau dinikmati sendiri. Resipi ini menghasilkan 2 loyang roti manis, cukup untuk dikongsi bersama jiran dan anak-anak.

Selain itu, anda juga boleh mencuba membuat Roti Boy menggunakan adunan ini. Roti ini paling enak dinikmati bersama secawan kopi panas.

Berikut adalah langkah demi langkah cara membuat roti manis.

Baca lagi: Kuih Tepung Pasung Atau Kuih Serunai Untuk Minum Petang, Mudah Dan Memang Sedap!

RESIPI ROTI MANIS

Bahan-Bahan Roti Manis

Untuk Yis:

  • 1 paket yis kering
  • 1 sudu besar gula
  • 2 mug air suam

(Campurkan semua bahan ini, kacau, dan biarkan sehingga yis berbuih.)

Untuk Doh:

  • 1kg tepung gandum
  • 6 sudu besar gula
  • 4 sudu besar majerin
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 2 sudu kecil baking powder (boleh gantikan dengan bread improver jika ada)
  • Sedikit garam
  • 1 biji telur

Cara Penyediaan

1. Campurkan semua bahan doh dalam mangkuk besar. Gaulkan hingga rata.

2. Masukkan yis yang telah berbuih ke dalam campuran tepung.

3. Uli adunan sehingga menjadi doh lembut. Jika doh terlalu lembik, biarkan sahaja kerana selepas diperap ia akan lebih mudah diuli. Jika terlalu keras, tambahkan sedikit air.

4. Uli doh selama lebih kurang 20 minit secara manual. Jika menggunakan Bread Maker, proses ini menjadi lebih mudah.

5. Tutup doh dan biarkan ia perap selama 1 jam sehingga doh mengembang dua kali ganda.

6. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Uli sekejap dan biarkan doh perap sekali lagi selama 30 minit.

7. Bentukkan doh mengikut saiz dan bentuk yang diingini, seperti roti kecil atau roti paung.

8. Setelah dibentuk, perap doh lagi sehingga ia naik semula.

9. Sapu permukaan doh dengan kuning telur untuk menghasilkan permukaan yang berkilat.

10. Panaskan oven pada suhu 180°C. Bakar doh selama 30 minit menggunakan api atas dan bawah.

11. Jika anda suka roti lebih perang, tambahkan masa beberapa minit lagi.

12. Setelah roti keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan mentega, majerin, atau planta untuk memastikan ia kelihatan berkilat dan kekal lembut.

Sumber: Pn Habsah Ngah 

Baca lagi: Buat Sendiri Matcha Latte Paling Sedap Di Rumah, Tak Perlu Beli Lagi!

The post Cara Buat Roti Manis Gaya Orang Dulu, Lembut Bak Baldu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!