Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Jom Masak Sendiri ‘Hokkien Mi’ Chinese Style, Susah Nak Jumpa Yang Halal

https://ift.tt/KFU865R

resepi hokkien mee

Ada yang nak cuba resepi hokkien mee? Pasti ramai yang terliur tengok hokkien mi yang seakan dengan mi goreng, tapi lebih gelap dan basah.

Tetapi mi ini tidak halal jika dijual oleh kaum Cina. Ia kerana ada penggunakan lemak daging khinzir di dalam hokkien mi ini.

Jadi, kita kenalah belajar buat sendiri kalau teringin nak makan hokkien mi yang halal. Ikut saja resipi perkongsian oleh Nur Law di bawah.

Baca juga: Mi Goreng Lada Hitam, Resipi Campak-Campak Tapi Rasa Mantap!

RESEPI HOKKIEN MEE CHINESE STYLE

Bahan-bahan:

Bahan-bahan sos:

  • 1 sudu dark soy sauce (empunya resipi guna brand LEE KUM KEE )
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap masin
  • 1 sudu setengah kicap pekat

Bahan-bahan tumis:

  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Halia

Cara memasak:

1. Pertama sekali, goreng udang sekejap saja. Angkat dan ketepikan.

2. Guna minyak bekas goreng udang tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.

3. Kemudian, letakkan ayam dan fish ball. Goreng sekejap. Tambahkan juga cendawan shitake dan gaul sebati.

4. Seterusnya, tuangkan 2 cawan air atau secukupnya.

5. Satukan semua bahan-bahan sos di dalam satu mangkuk. Kemudian tuang ke dalam kuali. Jika tak cukup hitam, tambah lagi 1 sudu kicap pekat.

6. Jika kuah sudah cantik, letakkan mi dan tutup periuk untuk biarkan ia masak sekejap. Guna api perlahan.

7. Gaul sebati sehingga semua bercampur rata. Masukkan pula sayur-sayuran pilihan anda. Jika air kering, tambahkan sedikit air.

8. Letak sotong dan udang yang telah digoreng tadi.

9. Perasakan dengan garam secukupnya. Hati-hati risau terlebih masin kerana sudah diletakkan kicap masin dan sos tiram.

10. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

resepi hokkien mee

Kredit resipi dan gambar: Nur Law

Baca juga: Resipi Mi Sos Daging Cincang, Masakan ‘Chinese Style’ Yang Popular & Unik

The post Jom Masak Sendiri ‘Hokkien Mi’ Chinese Style, Susah Nak Jumpa Yang Halal appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!