Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Jom Masak Sendiri ‘Hokkien Mi’ Chinese Style, Susah Nak Jumpa Yang Halal

https://ift.tt/KFU865R

resepi hokkien mee

Ada yang nak cuba resepi hokkien mee? Pasti ramai yang terliur tengok hokkien mi yang seakan dengan mi goreng, tapi lebih gelap dan basah.

Tetapi mi ini tidak halal jika dijual oleh kaum Cina. Ia kerana ada penggunakan lemak daging khinzir di dalam hokkien mi ini.

Jadi, kita kenalah belajar buat sendiri kalau teringin nak makan hokkien mi yang halal. Ikut saja resipi perkongsian oleh Nur Law di bawah.

Baca juga: Mi Goreng Lada Hitam, Resipi Campak-Campak Tapi Rasa Mantap!

RESEPI HOKKIEN MEE CHINESE STYLE

Bahan-bahan:

Bahan-bahan sos:

  • 1 sudu dark soy sauce (empunya resipi guna brand LEE KUM KEE )
  • 2 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap masin
  • 1 sudu setengah kicap pekat

Bahan-bahan tumis:

  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Halia

Cara memasak:

1. Pertama sekali, goreng udang sekejap saja. Angkat dan ketepikan.

2. Guna minyak bekas goreng udang tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau.

3. Kemudian, letakkan ayam dan fish ball. Goreng sekejap. Tambahkan juga cendawan shitake dan gaul sebati.

4. Seterusnya, tuangkan 2 cawan air atau secukupnya.

5. Satukan semua bahan-bahan sos di dalam satu mangkuk. Kemudian tuang ke dalam kuali. Jika tak cukup hitam, tambah lagi 1 sudu kicap pekat.

6. Jika kuah sudah cantik, letakkan mi dan tutup periuk untuk biarkan ia masak sekejap. Guna api perlahan.

7. Gaul sebati sehingga semua bercampur rata. Masukkan pula sayur-sayuran pilihan anda. Jika air kering, tambahkan sedikit air.

8. Letak sotong dan udang yang telah digoreng tadi.

9. Perasakan dengan garam secukupnya. Hati-hati risau terlebih masin kerana sudah diletakkan kicap masin dan sos tiram.

10. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

resepi hokkien mee

Kredit resipi dan gambar: Nur Law

Baca juga: Resipi Mi Sos Daging Cincang, Masakan ‘Chinese Style’ Yang Popular & Unik

The post Jom Masak Sendiri ‘Hokkien Mi’ Chinese Style, Susah Nak Jumpa Yang Halal appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!