Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Bihun Sup Simple Ala PAMA, Pekena Kuahnya Waktu Hujan Memang Layan!

https://ift.tt/gQHkPc6

resepi bihun sup simple

Setiap kali musim hujan, mesti terfikir nak buat hidangan berkuah sedap di rumah. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Bihun Sup simple ala PAMA yang wajib anda cuba di rumah.

Bihun merupakan sejenis mi halus yang dibuat daripada tepung beras. Selain sedap dimasak secara goreng, ia juga sesuai digunakan untuk buat sup yang hangat.

Ramai suka makan Bihun Sup yang popular sebagai masakan Melayu dan sedap dinikmati dengan sambal kicap.

Hayati Saidin telah kongsikan resepi Bihun Sup simple ala PAMA di Facebook yang sangat mudah dan ringkas cara memasaknya. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Goreng Bihun Supaya Tak Lembik, Hasil Pun Menjadi Tanpa Rasa Kejung!

RESEPI BIHUN SUP SIMPLE ALA PAMA

resepi bihun sup simple

Bahan-bahan bihun sup:

  • 3 keping bihun PAMA (bukan bihun PAMA yang segera, tapi bihun yang ada cap PAMA)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • Sekeping dada ayam (dipotong kecil-kecil secara nipis)
  • Sekeping fish cake (dipotong nipis)
  • 6 biji fish ball (dibelah dua)
  • Secamca besar lada putih
  • Setengah kiub pati ayam Maggi
  • Secamca teh serbuk Maggi secukup rasa
  • Garam
  • Daun sup (dipotong nipis)
  • Daun bawang (dipotong nipis)

Bahan-bahan sambal kicap:

Cara-cara memasak bihun sup:

1. Mula-mula, panaskan dua camca besar minyak kelapa.

2. Selepas itu, tumis bawang putih sehingga agak kekuningan.

3. Kemudian, masukkan ayam, fish ball, fish cake dan kacau sebati.

4. Seterusnya, masukkan air mengikut kadar kuah yang dimahukan (buat lebih kuah pun tak apa sebab nanti apabila masukkan bihun, bihun akan kembang dan kuah jadi kering nanti).

5. Apabila sudah mendidih air tadi, masukkan garam, kiub pati ayam, serbuk Maggi secukup rasa dan lada putih.

6. Lebih kurang dalam 5 minit, masukkan bihun yang telah dibasuh.

7. Kacau rata-rata apabila bihun sudah lembut, perasakan dengan garam dan lada, kemudian tutup api.

8. Akhir sekali, taburkan daun sup dan daun bawang. Siap untuk dihidang!

resepi bihun sup simple

Cara-cara membuat sambal kicap:

1. Mula-mula, potong cili api nipis-nipis.

2. Kemudian, perahkan limau nipis.

3. Akhir sekali, masukkan kicap. Siap untuk digunakan!

Gabungan kuah yang sedap dalam resepi Bihun Sup simple ala PAMA ini bersama sambal kicap yang pedas, boleh buat selera sesiapa pun terangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Hayati Saidin

Baca juga: Resepi Sup Siam, Main Ketuk-Ketuk Pun Kuah Rasa Nikmat Lain Macam

The post Resepi Bihun Sup Simple Ala PAMA, Pekena Kuahnya Waktu Hujan Memang Layan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!