Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Kuih Abuk-Abuk Sagu Paling Senang, Tak Perlu Guna Daun Pisang!

https://ift.tt/dYnFCax

kuih abuk abuk

Kuih Abuk-Abuk salah satu kuih tradisional yang semakin jarang ditemui, namun tetap menjadi kegemaran ramai. Kuih ini terkenal dengan tekstur kenyal sagu biji yang digabungkan dengan manis gula Melaka serta aroma harum kelapa parut.

Biasanya, kuih ini dibalut dengan daun pisang sebelum dikukus. Namun, kuih ini juga boleh disediakan dalam bekas tanpa perlu membalutnya dengan daun pisang.

Cara membuat kuih ini sebenarnya amat mudah dan ringkas. Sagu perlu direndam terlebih dahulu hingga kembang. Setelah itu sagu ditoskan, kemudian digaul bersama kelapa parut dan secubit garam.

Selepas sagu biji digaul dengan kelapa, ia dilapis dengan gula Melaka di dalam bekas, kemudian dikukus selama beberapa minit. Maka terhasil kuih yang kenyal, manis dan penuh dengan rasa.

Untuk mengetahui resipi penuh dengan lebih lanjut, mari lihat perkongsian yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Kuih Apam Lambung Telur, Sedap Makan Dengan Kelapa Parut

RESEPI KUIH ABUK-ABUK SAGU

Bahan-bahan:

  • Sagu biji (ikut sukatan keperluan)
  • Kelapa parut
  • Gula Melaka/gula merah
  • Secubit garam

Cara Penyediaan:

  1. Rendam sagu biji hingga kembang, lebih kurang seminit. Kemudian, toskan.
  2. Gaulkan sagu biji yang sudah ditoskan dengan kelapa parut dan secubit garam.
  3. Masukkan sagu biji ke dalam bekas. Lapiskan dengan gula merah, kemudian tambah lagi sagu biji di atasnya.
  4. Kukus dengan api sederhana selama 5 minit.
  5. Siap, selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Amirahh Abdullah

Baca juga: Resipi Kuih Kaswi Kacang Merah Lembut Bergedik, Kenyal-Kenyal & Lemak Manis!

The post Resipi Kuih Abuk-Abuk Sagu Paling Senang, Tak Perlu Guna Daun Pisang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!