Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Ayam Varuval Mudah Terangkat, Dari Jauh Boleh Bau Aromanya

https://ift.tt/GI8cnko

resepi ayam varuval

Pelbagai hidangan lauk daripada masakan India yang digemari ramai dan salah satunya ialah resepi Ayam Varuval yang dikatakan sedap kerana kombinasi rasa yang cukup luar biasa.

Resepi Ayam Varuval merupakan antara lauk kesukaan ramai yang terkenal dari India Selatan. Selain dimasak secara kering, ia tak menggunakan santan sama sekali.

Resepi Ayam Varuval biasanya menggunakan ayam goreng bersama ramuan lain seperti serbuk ketumbar, cili kering, bawang dan rempah ratus. Oleh sebab itu, aromanya cukup memikat selera.

Baca juga: Ayam Tandoori Homemade, Sedap Dia Sebijik Macam Kedai Mamak!

RESEPI AYAM VARUVAL

resepi ayam varuval

Bahan-bahan perapan ayam:

  • Pes bawang putih dan halia
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk kari
  • Garam

Bahan-bahan untuk varuval:

  • 4 sudu besar jintan manis
  • 15 ulas bawang putih
  • Daun kari
  • Cili kering
  • 3 biji bawang besar (banyak-banyak lagi sedap)
  • Pes bawang putih dan halia
  • 1 biji tomato

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, perap ayam (separuh ayam) dengan pes bawang putih dan halia (bawang putih dan halia tumbuk saja), serbuk kunyit, serbuk kari dan garam selama sejam.

resepi ayam varuval

2. Setelah selesai perap, boleh goreng ayam seperti biasa secara deep frying (goreng celur).

3. Kemudian, goreng jintan manis dalam minyak dan ketepikan dahulu.

4. Goreng cili kering, bawang putih, daun kari dan ketepikan juga (nak berapa banyak pun boleh sebab takkan pedas dan tiada bau bawang putih, jika tambah jadi lebih sedap).

5. Seterusnya, panaskan minyak dan tumis bawang besar, pes bawang putih dan halia serta tomato sampai bawang bertukar warnanya.

6. Setelah bertukar warna, masukkan serbuk cili kering Babas atau kisar cili kering pun boleh (tambah ikut citarasa sendiri sebab varuval tak boleh pedas sangat, nanti tak sedap).

7. Masak atas minyak saja, tapi jangan letak air sebab air daripada bawang itu pun sudah cukup (sebab itulah bawang kena lebih).

8. Tambah garam dan gula, kemudian tunggu smpai garing dan pecah minyak (varuval kena garing dan sedikit manis).

9. Perasakan dan masukkan bahan yang telah digoreng tadi (jintan manis, cili kering, bawang putih, daun kari), kemudian gaul rata.

10. Akhir sekali, masukkan ayam goreng dan gaul sebati, kemudian perasakan lagi (jika nak tambah bahan perasa, boleh tambah saja). Siap untuk dihidang!

Bagi membuatkan hasil daripada resepi Ayam Varuval ini nampak lebih menarik, anda boleh taburkan daun pudina dan daun ketumbar di atasnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Kalaivani Krishnasamy

Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap!

The post Resepi Ayam Varuval Mudah Terangkat, Dari Jauh Boleh Bau Aromanya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!