Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Apam Cornetto Guna 3 Bahan Mudah, Comel Dan Cantik Sekata Hasilnya

https://ift.tt/siq8CTb

apam cornetto

Orang Malaysia begitu kreatif dalam menghasilkan pelbagai resipi apam sampaikan boleh terfikir untuk buat Apam Cornetto yang sangat comel.

Adryan Hamka telah kongsikan cara buat Apam Cornetto di Facebook yang cukup mudah dengan menggunakan 3 bahan saja. Jom kita cuba!

Baca juga: Kuih Apam Puri Inti Kastard, Setiap Gigitan Rasa Lembut Berkrim Yang Puas!

RESIPI APAM CORNETTO 3 BAHAN

apam cornetto

Bahan-bahan:

  • 330 gram tepung spongemix (tak guna 250 gram sebab stail saya buat adunan lebih dari cup)
  • 4 biji telur gred A
  • Esen vanilla

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, guna kertas nasi lemak saiz D dan potong 8, kemudian lipat dan jadikan seperti kon aiskrim (boleh lihat video tutorial di sumber).

2. Sediakan pengukus gas (pengukus yang lubangnya besar, jika lubang kecil tak muat nak letak kon aiskrim, air kukusan jangan banyak sebab takut basah bahagian bawah kon aiskrim nanti).

3. Masukkan kon aiskrim ke dalam pengukus dan susun rapat-rapat (bahagian licin di luar, kasar di dalam, alas pengukus dengan besen kecil supaya stabil apabila letak kon sebab muncung bawah mesti terkeluar).

apam cornetto

4. Selepas itu, mix tepung gandum, telur dan esen vanilla sampai gebu (guna kelajuan mixer yang paling laju).

5. Bahagikan adunan kepada dua dan letak pewarna ikut kesukaan (nak cantik kena 2 layer saja jadi warna tak serabut sebab kon ini saiznya kecil, jika 3 layer nanti nampak tak kemas).

6. Masukkan adunan pertama ke dalam semua kon aiskrim, kemudian adunan kedua pula.

7. Seterusnya, kukus adunan selama 10 minit dengan menggunakan api perlahan.

8. Sementara itu, boleh sediakan topping coklat dengan menggunakan dark coin Beryl’s dengan teknik double boil.

9. Setelah apam siap masak, boleh curahkan topping coklat di atas kon aiskrim.

10. Akhir sekali, bekukan sekejap dalam peti ais di bahagian sejuk beku selama 10 minit. Siap!

Apabila sekali pandang, memang nampak seperti aiskrim. Tapi siapa sangka, Apam Cornetto sebenarnya adalah kuih apam yang sering kita makan selama ini.

Kanak-kanak memang suka makan makanan yang comel dan berwarna-warni. Jika anda buat Apam Cornetto ini untuk anak tersayang, pasti mereka menyukainya nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Adryan Hamka

Baca juga: Cara Buat Apam Bunny Viral, Wanita Ini Kongsi Teknik Sampai Hasil Jadi Comel

The post Apam Cornetto Guna 3 Bahan Mudah, Comel Dan Cantik Sekata Hasilnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!