Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Donut Bulat Comel-Comel, Hanya Guna 2 Bahan Saja

https://ift.tt/Lnaw4AU

cara buat donut bulat

Ada cara buat donut bulat yang mudah dan comel-comel yang anda boleh cuba disini. Anak-anak mesti teruja untuk menikmati pemanis mulut ini sebab boleh terus ‘ngap’ di mulut.

Cara penyediaannya juga mudah dan ringkas kerana hanya mengunakan dua bahan kemudian digoreng di dalam minyak yang banyak (teknik deepfry).

Baca juga: Donut Pintal Gebu & Lembut, Resipi Viral Sampai 151k Shares di Facebook

Bagi yang baru belajar masak pun menjadi buat resipi ini dan naik gebu macam donut biasa. Nak letak apa-apa topping pun seronok sebab dapat menambahkan lagi kecomelan donut bulat ini.

Mari ikuti resipi mudah dari perkongsian dari Elmo World Kitchen menerusi hantaran Faecbook Ibu Resepi ini.


CARA BUAT DONUT BULAT COMEL

cara buat donut bulat

Donut comel permintaan anak-anak. Hanya guna dua bahan sahaja, tepung naik sendiri + plain yogurt. Simple sangat! Anak gembira, mak pun teruja. Laju kerja omak-omak sebab dapat sediakan kuih kegemaran anak.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Cara-cara penyediaan:

1. Satukan tepung naik sendiri dan yogurt, kaup-kaup sahaja. Adunan ini memang lembik sebab itu guna piping bag, kalau tiada piping bag. boleh guna plastik bungkus lauk, potong bucu plastik.

2. Panaskan minyak masak, minyak banyak sedikit macam nak deep fry.

3. Tekan adunan dalam piping dan gunting ikut sukatan yang anda nak ke dalam minyak.

4. Mula-mula nampak adunan tenggelam sedikit tapi biarkan kerana ia akan timbul.

5. Masak sehingga warna donut emas keperangan. Angkat tos, letak dalam gula atau celup dalam coklat cair. Sedia dihidang.


Nak buat banyak untuk stok frozen pun tiada masalah. Tinggal terus goreng saja sambil menikmati secawan teh panas. Selamat mencuba resipi Donut Bulat ini.

Resipi oleh: Elmo World Kitchen

Baca juga: Donut Salted Peach, Terasa Lemak-lemak Masin Butter Yang Cair Itu!

The post Cara Buat Donut Bulat Comel-Comel, Hanya Guna 2 Bahan Saja appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!