Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi!

https://ift.tt/05UxYaH

resepi mee kuning homemade

Buat anda yang suka guna bahan masakan dengan air tangan sendiri di rumah, resepi Mee Kuning homemade ini wajib dicuba kerana ia dibuat secara bebas gluten.

Susah nak jumpa Mee Kuning yang bebas gluten iaitu dibuat tanpa tepung gandum, tambahan pula ada sesetengah orang yang tak boleh menerima gluten dalam badan.

Anda boleh cuba resepi Mee Kuning homemade yang dikongsikan oleh Asmr Dhia di Facebook. Paling bagus tentang mee kuning ini, ia dibuat secara bebas gluten. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Sosej Ayam Homemade Mudah Dengan 5 Bahan, Lebih Sihat Dan Sedap!

RESEPI MEE KUNING HOMEMADE

resepi mee kuning homemade

Bahan-bahan:

  • 40g tepung beras
  • 15g tepung ubi kayu
  • 5g tepung jagung
  • ¾ sudu besar minyak kelapa
  • 1/8 sudu teh garam halus
  • 1/8 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 kuning telur B
  • 28 hingga 30g air panas mendidih

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan tepung beras, tepung ubi kayu, tepung jagung, minyak kelapa, garam halus, serbuk kunyit dan telur.

2. Selepas itu, gaul sampai rata dengan tangan sehingga jadi seperti ‘bread crumb’.

3. Kemudian, curah air panas dan gaul dengan spatula (mee tak perlu lagi digaul dengan minyak kerana besar kemungkinan takkan melekat).

resepi mee kuning homemade

4. Seterusnya, panaskan periuk berisi air yang telah dicampur 1 sudu besar minyak masak sampai betul-betul mendidih.

5. Selepas itu, boleh mula tekan adunan gunakan piping bag.

6. Apabila sudah timbul, maksudnya mee sudah masak. Angkat dan masuk ke dalam air sejuk untuk hentikan proses masak.

Semasa membuat resepi mee kuning homemade ini, anda boleh gunakan acuan maruku. Selain itu, boleh guna noodle atau pasta maker juga.

Resepi ini dapat hasilkan lebih kurang 130g mee iaitu untuk seorang makan. Jika anda nak buat lebih untuk keluarga di rumah, boleh gandakan kuantiti bahan saja.

Jika anda gunakan kuning telur gred A, kurangkan sedikit air panas. Walaupun guna penekan murah, batter akan sedikit lembut dan mudah untuk ditekan.

Selamat mencuba!

Sumber: Asmr Dhia

Baca juga: Resepi Pes Tomyam Homemade, Pekat Dan ‘Kaw’ Macam Dekat Kedai Thai

The post Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!