Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi!

https://ift.tt/05UxYaH

resepi mee kuning homemade

Buat anda yang suka guna bahan masakan dengan air tangan sendiri di rumah, resepi Mee Kuning homemade ini wajib dicuba kerana ia dibuat secara bebas gluten.

Susah nak jumpa Mee Kuning yang bebas gluten iaitu dibuat tanpa tepung gandum, tambahan pula ada sesetengah orang yang tak boleh menerima gluten dalam badan.

Anda boleh cuba resepi Mee Kuning homemade yang dikongsikan oleh Asmr Dhia di Facebook. Paling bagus tentang mee kuning ini, ia dibuat secara bebas gluten. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Sosej Ayam Homemade Mudah Dengan 5 Bahan, Lebih Sihat Dan Sedap!

RESEPI MEE KUNING HOMEMADE

resepi mee kuning homemade

Bahan-bahan:

  • 40g tepung beras
  • 15g tepung ubi kayu
  • 5g tepung jagung
  • ¾ sudu besar minyak kelapa
  • 1/8 sudu teh garam halus
  • 1/8 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 kuning telur B
  • 28 hingga 30g air panas mendidih

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan tepung beras, tepung ubi kayu, tepung jagung, minyak kelapa, garam halus, serbuk kunyit dan telur.

2. Selepas itu, gaul sampai rata dengan tangan sehingga jadi seperti ‘bread crumb’.

3. Kemudian, curah air panas dan gaul dengan spatula (mee tak perlu lagi digaul dengan minyak kerana besar kemungkinan takkan melekat).

resepi mee kuning homemade

4. Seterusnya, panaskan periuk berisi air yang telah dicampur 1 sudu besar minyak masak sampai betul-betul mendidih.

5. Selepas itu, boleh mula tekan adunan gunakan piping bag.

6. Apabila sudah timbul, maksudnya mee sudah masak. Angkat dan masuk ke dalam air sejuk untuk hentikan proses masak.

Semasa membuat resepi mee kuning homemade ini, anda boleh gunakan acuan maruku. Selain itu, boleh guna noodle atau pasta maker juga.

Resepi ini dapat hasilkan lebih kurang 130g mee iaitu untuk seorang makan. Jika anda nak buat lebih untuk keluarga di rumah, boleh gandakan kuantiti bahan saja.

Jika anda gunakan kuning telur gred A, kurangkan sedikit air panas. Walaupun guna penekan murah, batter akan sedikit lembut dan mudah untuk ditekan.

Selamat mencuba!

Sumber: Asmr Dhia

Baca juga: Resepi Pes Tomyam Homemade, Pekat Dan ‘Kaw’ Macam Dekat Kedai Thai

The post Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan