Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Resepi cekodok pisang ini memang legend! Gebu, lembut, manis, dan wanginya memikat hati semua orang tidak kira budak kecil sampai ke orang tua.
Setelah mencuba sekali, pasti nak lagi! Rahsianya terletak pada penggunaan susu cair yang membuatnya lebih lembut dan gebu berbanding menggunakan air biasa.
Resipi ini juga menggunakan pisang emas yang betul-betul masak ranum, bukan yang separuh masak. Tak rugi buat sebab memang sedap! Jadi, jom cuba buat resepi cekodok pisang gebu ini.
Baca juga: Resipi Cekodok Manis Rangup, Ini Rahsia Bulat Elok & Tak Serap Minyak
RESEPI CEKODOK PISANG GEBU
Bahan-bahan:
- 1 sisir pisang emas yang masak ranum (pastikan pisang betul-betul masak, jika ada hitam-hitam, itu tandanya masak ranum)
- 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 gelas susu cair
- Gula secukupnya
- 1/2 sudu teh garam
Cara Penyediaan:
- Lenyekkan pisang hingga hancur.
- Campurkan semua bahan (soda bikarbonat, serbuk penaik, tepung gandum, susu cair, gula, dan garam) ke dalam pisang lenyek.
- Pastikan tekstur adunan sama seperti dalam gambar (jika ada gambar rujukan).
- Perap adunan selama 1 jam (lebih lama perap, lebih cantik hasilnya).
- Goreng adunan sehingga cekodok berwarna keemasan.
- Hasilnya, tekstur cekodok akan tetap bulat selepas digoreng dan tidak akan kecut.
- Sedia untuk menjamu selera, selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Nana Sabrina Sarsan
Baca juga: Resipi Kuih Cucur Topi Guna 4 Bahan, Ikut Cara Ini Baru Menjadi Elok!
The post Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan