Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa

https://ift.tt/KyHF9ai

resepi cekodok pisang

Resepi cekodok pisang ini memang legend! Gebu, lembut, manis, dan wanginya memikat hati semua orang tidak kira budak kecil sampai ke orang tua.

Setelah mencuba sekali, pasti nak lagi! Rahsianya terletak pada penggunaan susu cair yang membuatnya lebih lembut dan gebu berbanding menggunakan air biasa.

Resipi ini juga menggunakan pisang emas yang betul-betul masak ranum, bukan yang separuh masak. Tak rugi buat sebab memang sedap! Jadi, jom cuba buat resepi cekodok pisang gebu ini. 

Baca juga: Resipi Cekodok Manis Rangup, Ini Rahsia Bulat Elok & Tak Serap Minyak

RESEPI CEKODOK PISANG GEBU

Bahan-bahan:

  • 1 sisir pisang emas yang masak ranum (pastikan pisang betul-betul masak, jika ada hitam-hitam, itu tandanya masak ranum)
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 gelas susu cair
  • Gula secukupnya
  • 1/2 sudu teh garam

Cara Penyediaan:

  1. Lenyekkan pisang hingga hancur.
  2. Campurkan semua bahan (soda bikarbonat, serbuk penaik, tepung gandum, susu cair, gula, dan garam) ke dalam pisang lenyek.
  3. Pastikan tekstur adunan sama seperti dalam gambar (jika ada gambar rujukan).
  4. Perap adunan selama 1 jam (lebih lama perap, lebih cantik hasilnya).
  5. Goreng adunan sehingga cekodok berwarna keemasan.
  6. Hasilnya, tekstur cekodok akan tetap bulat selepas digoreng dan tidak akan kecut.
  7. Sedia untuk menjamu selera, selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Nana Sabrina Sarsan

Baca juga: Resipi Kuih Cucur Topi Guna 4 Bahan, Ikut Cara Ini Baru Menjadi Elok!

The post Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!