Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa

https://ift.tt/KyHF9ai

resepi cekodok pisang

Resepi cekodok pisang ini memang legend! Gebu, lembut, manis, dan wanginya memikat hati semua orang tidak kira budak kecil sampai ke orang tua.

Setelah mencuba sekali, pasti nak lagi! Rahsianya terletak pada penggunaan susu cair yang membuatnya lebih lembut dan gebu berbanding menggunakan air biasa.

Resipi ini juga menggunakan pisang emas yang betul-betul masak ranum, bukan yang separuh masak. Tak rugi buat sebab memang sedap! Jadi, jom cuba buat resepi cekodok pisang gebu ini. 

Baca juga: Resipi Cekodok Manis Rangup, Ini Rahsia Bulat Elok & Tak Serap Minyak

RESEPI CEKODOK PISANG GEBU

Bahan-bahan:

  • 1 sisir pisang emas yang masak ranum (pastikan pisang betul-betul masak, jika ada hitam-hitam, itu tandanya masak ranum)
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 gelas susu cair
  • Gula secukupnya
  • 1/2 sudu teh garam

Cara Penyediaan:

  1. Lenyekkan pisang hingga hancur.
  2. Campurkan semua bahan (soda bikarbonat, serbuk penaik, tepung gandum, susu cair, gula, dan garam) ke dalam pisang lenyek.
  3. Pastikan tekstur adunan sama seperti dalam gambar (jika ada gambar rujukan).
  4. Perap adunan selama 1 jam (lebih lama perap, lebih cantik hasilnya).
  5. Goreng adunan sehingga cekodok berwarna keemasan.
  6. Hasilnya, tekstur cekodok akan tetap bulat selepas digoreng dan tidak akan kecut.
  7. Sedia untuk menjamu selera, selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Nana Sabrina Sarsan

Baca juga: Resipi Kuih Cucur Topi Guna 4 Bahan, Ikut Cara Ini Baru Menjadi Elok!

The post Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!