Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa

https://ift.tt/KyHF9ai

resepi cekodok pisang

Resepi cekodok pisang ini memang legend! Gebu, lembut, manis, dan wanginya memikat hati semua orang tidak kira budak kecil sampai ke orang tua.

Setelah mencuba sekali, pasti nak lagi! Rahsianya terletak pada penggunaan susu cair yang membuatnya lebih lembut dan gebu berbanding menggunakan air biasa.

Resipi ini juga menggunakan pisang emas yang betul-betul masak ranum, bukan yang separuh masak. Tak rugi buat sebab memang sedap! Jadi, jom cuba buat resepi cekodok pisang gebu ini. 

Baca juga: Resipi Cekodok Manis Rangup, Ini Rahsia Bulat Elok & Tak Serap Minyak

RESEPI CEKODOK PISANG GEBU

Bahan-bahan:

  • 1 sisir pisang emas yang masak ranum (pastikan pisang betul-betul masak, jika ada hitam-hitam, itu tandanya masak ranum)
  • 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 gelas susu cair
  • Gula secukupnya
  • 1/2 sudu teh garam

Cara Penyediaan:

  1. Lenyekkan pisang hingga hancur.
  2. Campurkan semua bahan (soda bikarbonat, serbuk penaik, tepung gandum, susu cair, gula, dan garam) ke dalam pisang lenyek.
  3. Pastikan tekstur adunan sama seperti dalam gambar (jika ada gambar rujukan).
  4. Perap adunan selama 1 jam (lebih lama perap, lebih cantik hasilnya).
  5. Goreng adunan sehingga cekodok berwarna keemasan.
  6. Hasilnya, tekstur cekodok akan tetap bulat selepas digoreng dan tidak akan kecut.
  7. Sedia untuk menjamu selera, selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Nana Sabrina Sarsan

Baca juga: Resipi Kuih Cucur Topi Guna 4 Bahan, Ikut Cara Ini Baru Menjadi Elok!

The post Rahsia Cekodok Pisang Gebu, Lemak Manis & Wangi! Guna Susu Cair Bukan Air Biasa appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!