Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi PATI SIRAP Campur Rempah Cara Orang Dulu, Rasa & Aroma Bukan Main Sedap Lagi!

Siapa sangka, pati sirap boleh dicampurkan dengan rempah-ratus sehingga membangkitkan aroma dan rasa air sirap yang sedap! Khabarnya, ia merupakan cara orang dulu menghasilkan pati sirap, terutamanya di Negeri Pulau Pinang.

Tak rugi pun kalau anda cuba. Jom ikuti resipi pati sirap yang dikongsikan Azizah Zainudin selepas mempelajari resipi tersebut dari seorang wanita yang digelar Mak Su

Baca juga: Resipi Biskut Kacang Mazola Mudah, Nak Rangup Kena Letak Garam Dalam Adunan!

PATI SIRAP

pati sirap

Gambar: Azizah Zainudin

Air Sirap Mak Su

Satu lagi resipi yang saya pelajari ketika berada di kampung Pulau Pinang. Kali ini, belajar dengan mak su.

Air sirap ini adalah air wajib ada dalam peti ais. Kalau sampai di kampung, air inilah yang akan dicari terlebih dahulu. Air sirap ini tidak pernah berubah rasa sejak pertama kali saya minum pada tahun 2006 hingga kini.

Air sirap je pun! Sirap bukan sebarang sirap tau, rasanya bukan main sedap lagi. Boleh terbawa-bawa sampai mimpi hihihi.

Baca juga: Cara Mudah Buat KERISIK KELAPA Tahan Lama, ‘Stand-by’ Untuk Masak Raya!

Baca juga: Resepi KUIH LIMAS Asli Perak Yang Seakan Tepung Pelita, Beza Terletak Pada Tepungnya!

Bahan-bahannya seperti berikut:

pati sirap

Gambar: Azizah Zainudin

  • 1 kg gula pasir
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar buah pelaga
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu sirap
  • Air secukupnya

Baca juga: ‘Trick’ Mee Goreng Basah Kekal Lembap, Tak Kembang & Berkuah Likat Sampai Esok!

  1. Semua bahan tersebut disatukan dan dididihkan sehingga pekat mengikut cita rasa masing-masing. Lagi lama dimasak, lebih bagus.
  2. Campuran jintan manis dan buah pelaga akan membangkitkan aroma dan rasa air sirap yang sedap.
  3. Ditambah pula dengan wangian daun pandan.
  4. Selepas siap dimasak, biarkan sejuk kemudian ditapis dan disimpan.
  5. Apabila hendak minum, ambil dan bancuh dengan air.

Selamat mencuba! Semoga manfaat resepi ini akan mengalirkan pahala berterusan buat mak su.

Baca juga: Rendang Maman Daging Berapi & Tips Elak Kuah Pahit, ‘Speciality’ Orang Negeri Sembilan!

Sumber: Azizah Zainudin

FT Image: Azizah Zainudin

The post Resipi PATI SIRAP Campur Rempah Cara Orang Dulu, Rasa & Aroma Bukan Main Sedap Lagi! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!