Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Beef Lasagna Tanpa Guna Sos Segera, Sedap Makan Panas-Panas!

https://ift.tt/DxHbf50

resepi lasagna

Bosan asyik makan nasi untuk makan tengah hari? Apa kata cuba resepi lasagna daging yang mudah dan pasti sedap ini! Bukan itu saja, ia juga mudah disediakan.

Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan langkah-langkah yang ringkas, anda pasti dapat menyediakan hidangan yang menyelerakan ini di rumah.

Bayangkan lapisan kepingan lasagna yang lembut, sos bolognese yang penuh rasa dan keju yang meleleh, pasti memuaskan selera anda dan keluarga. Jom cuba!

Baca juga: Cara Masak Spaghetti Carbonara Versi Express, Campak-Campak Dah Siap!

RESEPI LASAGNA DAGING

resepi lasagna

Bahan sos bolognese:

  • Kepingan lasagna (rebus dengan sedikit minyak dan garam)
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 biji bawang holland (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 500g daging/ayam cincang
  • 1 kiub ayam
  • 1 botol sos tomato pasta
  • Lada hitam (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)
  • 1 sudu kecil herba Itali
  • Serbuk cili (jika mahu pedas)
  • Sedikit air rebusan pasta
  • 3 keping keju cheddar slice

Bahan sos putih:

  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 kotak susu kecil (jenis susu segar)
  • Lada hitam (secukup rasa)
  • Lada sulah (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)

Cara buat sos bolognese:

  1. Rebus kepingan lasagna dalam air mendidih yang dicampur sedikit minyak dan garam sehingga lembut. Ketepikan.
  2. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang Holland dan bawang putih hingga layu.
  3. Tambahkan daging cincang dan masak hingga separuh masak.
  4. Hancurkan kiub ayam dan masukkan ke dalam kuali.
  5. Masukkan satu botol sos tomato pasta ke dalam kuali, kacau rata.
  6. Tambahkan lada hitam, garam, herba Itali dan serbuk cili jika suka pedas. Kacau rata.
  7. Masukkan sedikit air rebusan pasta dan biarkan masak hingga agak kering.
  8. Masukkan 3 keping keju cheddar slice, kacau hingga keju cair dan sos menjadi pekat. Sos bolognese siap.

Cara buat sos putih:

  1. Panaskan kuali, masukkan tepung gandum dan kacau hingga sebati dan sedikit keperangan.
  2. Masukkan 2 kotak susu kecil ke dalam kuali, kacau menggunakan whisk sehingga campuran menjadi pekat.
  3. Tambahkan lada hitam, lada sulah dan garam. Kacau hingga semuanya sebati. Jika mahu sos lebih cair, boleh tambah susu.

Cara lapisan lasagna:

  1. Lapisan Pertama: Letakkan lapisan sos putih di dasar loyang pembakar.
  2. Lapisan Kedua: Susun kepingan lasagna yang telah direbus di atas sos putih.
  3. Lapisan Ketiga: Tambahkan sos bolognese di atas kepingan lasagna.
  4. Taburkan keju pilihan anda di atas sos bolognese.
  5. Ulangi langkah-langkah ini (sos putih, lasagna, sos bolognese, keju) hingga siap.
  6. Panaskan oven pada suhu 200°C. Bakar lasagna selama 25 minit menggunakan api atas bawah.
  7. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba!

Kredit: Dea Noorfaizura

Baca juga: Resipi Spaghetti Carbonara Original Orang Itali, Tak Guna Sos Segera & Susu

The post Resipi Beef Lasagna Tanpa Guna Sos Segera, Sedap Makan Panas-Panas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!