Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Brownies Kukus, Tak Ada Oven Pun Masih Boleh Buat!

https://ift.tt/0mojNxI

resipi brownies kukus

Brownies bakar memang tak asing lagi malah senang dijumpai. Tetapi, pernahkah anda cuba resipi brownies kukus? Tesktur pula adalah sangat fudgy dan mestilah sedap.

Resipi ini memang sesuai untuk mereka yang tiada oven dan hanya menggunakan pengukus sahaja. Senang kan?

Jom kita baca resipi brownies kukus yang dikongsikan 0leh Cik Puan Nisa Bakhtiar ini.

Baca juga: Kek Chiffon Oren Gebu, Resipi Terlajak Mudah Guna Sukatan Cawan

RESIPI BROWNIES KUKUS

Bahan-bahan:

Bahan A:

  • 6 biji telur
  • 225 gram gula pasir
  • 1 sudu teh sp/emulsifier
  • 1 sudu kecil garam

Bahan B (Dikacau dan diayak):

Bahan C (Dilelehkan):

  • 100 gram coklat 
  • 175 ml minyak sayur

Bahan Ganache Coklat:

  • 100 gram coklat 
  • 4 sudu besar krim putar cair 
  • 3 sudu besar susu cair

Cara-cara:

1. Kisar telur, gula, sp/emulsifier, dan garam sehingga putih berjejak.

2. Campurkan tepung gandum, serbuk koko, dan baking powder. Ayak bahan-bahan ini bersama-sama.

3. Lelehkan coklat bersama minyak sayur.

4. Setelah adunan telur kental berjejak, masukkan bahan kering yang telah diayak. Gaul searah hingga rata.

5. Tuang adunan cair (coklat dan minyak yang telah dilelehkan) dan aduk balik sehingga sebati. Pastikan tiada minyak yang mengendap di dasar bekas.

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 20 cm yang telah dioles dengan mentega, tepung, dan dialas dengan baking paper.

7. Kukus selama 45 minit dan uji dengan tusuk gigi untuk memastikan kek telah masak.

8. Lelehkan coklat batang, krim putar cair, dan susu cair menggunakan teknik double boiler (panaskan di atas air mendidih sambil diaduk cepat).

9. Tuang ganache coklat di atas brownies yang telah masak.

10. Masukkan brownies yang telah disiram coklat ke dalam peti sejuk sebentar agar set.

11. Hiaskan brownies mengikut citarasa anda.

Selamat mencuba!

Sumber: Nisa Bakhtiar

Baca juga: Kaya Ball Magic, Siap Tanpa Guna Blender & Mixer!

The post Resipi Brownies Kukus, Tak Ada Oven Pun Masih Boleh Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!