Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cucur Bilis Lagi Sedap Jika Tambah 2 Bahan Ini, Confirm Tak Cari Resipi Lain Dah!

https://ift.tt/KQf1IZP

resepi cucur bilis rangup

Resepi cucur bilis rangup yang dikongsikan oleh Chef Sue M Arukin ini memang sedap! Makan panas-panas, memang padu dan terangkat!

Percayalah, sekali cuba pasti takkan cari resipi lain lagi. Makan begitu sahaja pun dah puas hati, tapi kalau nak lebih sedap, boleh juga dinikmati dengan sos cili.

Tak perlu buat menu yang susah-susah, menu simple macam ini pun dah cukup buat keluarga tersenyum. Sesuai sangat untuk sarapan atau minum petang.

Baca juga: Resipi Cucur Labu Untuk Minum Petang, Gerenti Lembut & Bulat Elok

RESEPI CUCUR BILIS RANGUP

resepi cucur bilis rangup

Bahan-bahan:

  • 300 gram tepung gandum (saya guna jenama Faiza)
  • 100 gram ikan bilis
  • 8 tangkai cili kering
  • 1/2 cawan daun kucai cincang
  • Garam secukupnya
  • Air panas secukupnya

Cara-cara:

  1. Campurkan daun kucai cincang dan garam ke dalam mangkuk berisi tepung.
  2. Sementara itu, potong kecil cili kering, kemudian rebus sekejap. Toskan dan tumbuk kasar bersama ikan bilis yang telah dibersihkan. Masukkan ke dalam campuran tepung tadi dan gaul rata.
  3. Tuangkan air panas (pastikan betul-betul panas) ke dalam mangkuk tepung, kemudian gaul (gunakan senduk untuk mengelakkan melecur) hingga adunan menjadi tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Kuantiti air panas perlu disesuaikan.
  4. Biarkan adunan sekejap (lebih kurang 10-15 minit). Kemudian, goreng dalam minyak yang panas hingga keperangan.
  5. Hidangkan panas bersama sos pilihan. Nikmati!

Nota: Adunan cucur yang dibancuh dengan air panas akan menghasilkan cucur yang rangup di luar dan lembut di bahagian dalam.

Kredit resipi dan gambar: Sue M Arukin

Baca juga: Cucur Udang Istimewa Mak Tun, Resipi Air Tangan Orang Dulu-Dulu

The post Cucur Bilis Lagi Sedap Jika Tambah 2 Bahan Ini, Confirm Tak Cari Resipi Lain Dah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!