Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cucur Bilis Lagi Sedap Jika Tambah 2 Bahan Ini, Confirm Tak Cari Resipi Lain Dah!

https://ift.tt/KQf1IZP

resepi cucur bilis rangup

Resepi cucur bilis rangup yang dikongsikan oleh Chef Sue M Arukin ini memang sedap! Makan panas-panas, memang padu dan terangkat!

Percayalah, sekali cuba pasti takkan cari resipi lain lagi. Makan begitu sahaja pun dah puas hati, tapi kalau nak lebih sedap, boleh juga dinikmati dengan sos cili.

Tak perlu buat menu yang susah-susah, menu simple macam ini pun dah cukup buat keluarga tersenyum. Sesuai sangat untuk sarapan atau minum petang.

Baca juga: Resipi Cucur Labu Untuk Minum Petang, Gerenti Lembut & Bulat Elok

RESEPI CUCUR BILIS RANGUP

resepi cucur bilis rangup

Bahan-bahan:

  • 300 gram tepung gandum (saya guna jenama Faiza)
  • 100 gram ikan bilis
  • 8 tangkai cili kering
  • 1/2 cawan daun kucai cincang
  • Garam secukupnya
  • Air panas secukupnya

Cara-cara:

  1. Campurkan daun kucai cincang dan garam ke dalam mangkuk berisi tepung.
  2. Sementara itu, potong kecil cili kering, kemudian rebus sekejap. Toskan dan tumbuk kasar bersama ikan bilis yang telah dibersihkan. Masukkan ke dalam campuran tepung tadi dan gaul rata.
  3. Tuangkan air panas (pastikan betul-betul panas) ke dalam mangkuk tepung, kemudian gaul (gunakan senduk untuk mengelakkan melecur) hingga adunan menjadi tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Kuantiti air panas perlu disesuaikan.
  4. Biarkan adunan sekejap (lebih kurang 10-15 minit). Kemudian, goreng dalam minyak yang panas hingga keperangan.
  5. Hidangkan panas bersama sos pilihan. Nikmati!

Nota: Adunan cucur yang dibancuh dengan air panas akan menghasilkan cucur yang rangup di luar dan lembut di bahagian dalam.

Kredit resipi dan gambar: Sue M Arukin

Baca juga: Cucur Udang Istimewa Mak Tun, Resipi Air Tangan Orang Dulu-Dulu

The post Cucur Bilis Lagi Sedap Jika Tambah 2 Bahan Ini, Confirm Tak Cari Resipi Lain Dah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!