Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Popia Daging Paling Mudah, Inti Lebih Sedap Dengan Daging Cincang!

https://ift.tt/YDsf8KE

popia daging

Sibuk di dapur pada setiap pagi untuk menyediakan sarapan adalah perkara biasa bagi setiap orang. Alangkah enaknya dapat makan Popia Daging sebagai sarapan hari ini.

Apa yang paling penting dalam membuat popia adalah kulit dan intinya, sama seperti karipap. Pelbagai inti popia yang ada seperti telur, otak-otak, sardin, sayur dan sebagainya.

Sempena Hari Raya Haji yang disambut baru-baru ini, semestinya anda sedang memikirkan cara untuk gunakan daging korban yang diperolehi.

Oleh itu, di sini kami kongsikan resipi Popia Daging daripada Suzana Ibrahim di blognya. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Popia Daging Karamel, Buat Banyak Terus Boleh Frozenkan!

RESIPI POPIA DAGING

popia daging

Bahan-bahan:

  • Kulit popia secukupnya
  • 250gm daging cincang
  • 1 biji ubi kentang (potong dadu)
  • 2 sudu besar rempah kari daging (campur sedikit air)
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 3 pokok daun bawang atau sup (potong kecil)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • Sos ikan dan sedikit gula secukup rasa
  • Minyak kanola (untuk menumis)

Cara-cara penyediaan inti popia:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan bawang putih dan bawang besar dadu, kemudian tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan cili kering kisar dan tumis lagi sehingga cili masak.

3. Masukkan rempah kari daging dan masak sehingga naik minyak.

4. Masukkan daging cincang dan ubi kentang, gaul sebati, kemudian goreng sehingga daging sedikit masak dengan api sederhana. Tambahkan sedikit air dan biarkan seketika.

5. Tambahkan sos ikan dan gula secukup rasa, sesuaikan rasanya, kemudian bolehlah diangkat dan sejukkan sebentar.

Cara-cara penyediaan popia:

1. Bentangkan kulit popia, letak sedikit intinya dan taburkan daun bawang atau sup, kemudian di gulung kemas.

2. Lekatkan tepinya dengan telur putih atau tepung yang dicampur sedikit air sebagai gam.

popia daging

3. Selepas semua popia siap digulung, goreng di dalam minyak dengan api yang sederhana sehingga berwarna perang, kemudian angkat dan toskan minyaknya. Siap untuk dihidang!

Selain sebagai sarapan, Popia Daging ini juga boleh dihidangkan sewaktu minum petang. Rangup dan intinya yang sedap buatkan kita makan sampai berulang kali.

Selamat mencuba!

Sumber: Suzana Ibrahim

Baca juga: Popia Otak Otak, Ini Rahsia Jadikannya Sedap Dan Cepat Laku

The post Popia Daging Paling Mudah, Inti Lebih Sedap Dengan Daging Cincang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!