Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Mi Rebus Utara Kuah Pekat, Buat Banyak Kali Pun Tak Rasa Jemu!

https://ift.tt/d0FbRv5

resepi mee rebus utara

Resepi mee rebus utara memang menjadi kegemaran ramai. Kuahnya likat, pekat dan penuh rasa! Sekali rasa, confirm tak jemu.

Di Malaysia, mee rebus ada pelbagai versi, berbeza ikut negeri dan kawasan. Sesekali, seronok juga cuba resipi baru, kan?

Kalau nak cuba mee rebus versi utara, Saudara Saiful Nasuha ada kongsikan resipinya. Jom cuba masak!

Baca juga: Resipi Mi Goreng Basah Yang Pekat Elok, ‘Berlemoih’ Mulut Bila Makan!

RESEPI MEE REBUS UTARA

resepi mee rebus utara

Bahan-bahan (Untuk 1 bungkus mee):

  • Daging (secukupnya)
  • 3 batang ubi keledek
  • 3 biji ubi kentang
  • 6 tangkai cili kering (direbus)*
  • Sedikit kacang (disangai & dikisar kering)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 4 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • ½ inci halia*
  • Sedikit udang kering*
  • Sedikit rempah kari daging

Cara-cara:

  1. Rebuskan daging terlebih dahulu sehingga empuk (jangan buang air rebusan).
  2. Rebus ubi keledek dan ubi kentang, kemudian kisar hingga halus.
  3. Kisar bahan bertanda * hingga halus.
  4. Tumis serai, bahan kisar dan rempah kari daging sehingga pecah minyak.
  5. Tuangkan ubi yang telah dikisar ke dalam periuk bersama air rebusan daging.
  6. Masukkan kacang yang telah dikisar.
  7. Tambahkan sedikit air (pastikan kuah tidak terlalu cair atau pekat).
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  9. Masak sehingga kuah menjadi sebati dan mesra.

Bahan hiasan:

  • Telur rebus
  • Daun sup & daun bawang
  • Cili besar (dihiris serong)
  • Bawang goreng
  • Tauhu
  • Tauge
  • Limau nipis

Sumber: Nasuha Saiful

Baca juga: Resepi Mee Hailam Simple, Letak Bahan ‘Ini’ Terus Kuah Jadi Pekat Banjir!

The post Resipi Mi Rebus Utara Kuah Pekat, Buat Banyak Kali Pun Tak Rasa Jemu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!