Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Hati Lembu Masak Pengantin, Ada Petua Basuh Hati Lembu Agar Tak Bau

https://ift.tt/fYvqFkl

hati lembu masak pengantin

Hari Raya Haji yang telah lama dinantikan akhirnya bakal tiba tak lama lagi. Jika dapat bahagian hati lembu yang dibuat korban, anda boleh buat Hati Lembu Masak Pengantin.

Sesetengah orang tak tahu untuk memasak apa dengan hati lembu kerana ia jarang didapati pada hari biasa kecuali Hari Raya Haji.

Anda boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Ida Zairi di Facebook ini. Ia menarik perhatian ramai kerana terdapat petua membasuh hati lembu agar tak berbau. Jom cuba!

Baca juga: Cara Buat Hati Lembu Masak Lada Hitam, Menu Lauk Pengantin Orang Dulu-Dulu

RESIPI HATI LEMBU MASAK PENGANTIN

hati lembu masak pengantin

Bahan-bahan:

  • 500 gram hati lembu
  • 3 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 4 sekawan
  • 1 sudu cili kisar (tambahan)
  • 1 sudu serbuk lada hitam
  • Garam atau serbuk perasa
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap manis
  • Sedikit air
  • 1 sudu garam masala (tambahan)
  • Kacang buncis (tambahan)

Bahan-bahan hiasan:

  • Cili merah
  • Daun bawang
  • Bawang besar (dipotong bulat)

Cara-cara:

1. Basuh hati lembu dalam 3 atau 4 kali, masukkan tepung dan biarkan sekejap, kemudian basuh semula. Jangan lupa selawat juga.

2.. Gaulkan hati lembu yang telah dibasuh tadi dengan garam dan serbuk kunyit.

3. Panaskan minyak dan goreng sekejap, kemudian angkat dan toskan.

4. Kisar bahan bertanda (*), tumis bersama 4 sekawan dan masukkan cili kisar, kemudian masak sekejap sehingga pecah minyak.

5. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk lada hitam dan garam masala, kemudian masak sekejap.

6. Masukkn air dan hati lembu, kemudian masukkan kacang buncis dan bawang yang telah dipotong bulat.

7. Tunggu sehingga masak, kemudian angkat dan tabur bahan hiasan. Siap!

hati lembu masak pengantin

Mungkin rezeki anda untuk dapat beberapa bahagian daging lembu korban pada Hari Raya Haji kali ini, tapi tak perlu risau untuk menguruskan bahagian hati lembu.

Dengan resipi Hati Lembu Masak Pengantin ini, anda boleh jadikannya sebagai lauk juadah raya buat seisi keluarga di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Ida Zairi

Baca juga: Daging Masak Merah, Tambah ‘Sos Ini’ Kalau Nak Merah Mengiurkan

The post Hati Lembu Masak Pengantin, Ada Petua Basuh Hati Lembu Agar Tak Bau appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!