Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Double Cheese Leleh, Resipi Lengkap Yang Janji Menjadi!

https://ift.tt/7nG1X6i

double cheese leleh

Ada masa mesti teringin sangat nak makan kek sedap-sedap tapi nak beli, takut tak kena selera kita kan. Apa kata cuba buat kek double cheese leleh sendiri di rumah. 

Kalau dah buat, memang puas hati. Cheese leleh tak kedekut punya!

Jom kita tengok resipi double cheese leleh oleh Azlina Ina melalui laman sosial Facebook yang telah dikongsikan oleh Lisa Aisha.

Rugi kalau tak cuba tau!

Baca juga: Resepi Puding Biskut Marie, Nak Cantik Macam Kek Lapis Ada Caranya

RESIPI DOUBLE CHEESE LELEH

Bahan-bahan kek:

Bahan A:

  • 250g krim keju
  • 1/2 cawan krim penuh
  • Cairkan menggunakan kaedah double boil

Bahan B:

  • 10 biji telur
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar ovalate
  • 1 sudu kecil perisa lemon
  • 4 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil serbuk penaik

Cara Penyediaan:

1. Campurkan semua bahan B dan pukul hingga gebu.

2. Masukkan bahan A yang sudah suam-suam ke dalam adunan dan pukul lagi hingga sebati.

3. Perlahan-lahan, masukkan 1/2 cawan mentega yang telah dicairkan (dalam keadaan panas).

4. Gaul adunan hingga sebati.

5. Tuang adunan ke dalam loyang yang sesuai. Jika menggunakan tray oven industri, masa membakar mungkin berbeza bergantung kepada jenis tray atau loyang yang digunakan.

6. Untuk tray oven industri, dengan suhu 170°C, kek akan masak dalam masa kira-kira 25 minit.

7. Potong kek selepas ia sejuk supaya kek tidak hancur kerana kek ini sangat gebu.

8. Masukkan kek yang telah dipotong ke dalam bekas yang sesuai.

Bahan-Bahan Cheese:

  • 500g krim keju
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan susu penuh krim
  • 1/2 cawan whipping non-dairy

Cara Penyediaan:

1. Kisar semua bahan cheese hingga sebati.

2. Tuangkan campuran cheese ke atas kek.

3. Parut keju cheddar di atasnya.

4. Kek sedia untuk dijual atau dimakan.

double cheese leleh

Selamat mencuba!

Sumber: Lisa Aisha

Baca juga: Bermula Dari TikTok, Wanita Ini Bawa ‘Rasa’ Sabah ke Ibu Kota Melalui Seri Semporna

The post Double Cheese Leleh, Resipi Lengkap Yang Janji Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!