Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Roti Sosej Bawang Putih, Roti Rangup & Cheese Leleh, Memang ‘Best’!

https://ift.tt/tJ8eNGs

roti sosej bawang putih

Roti sosej bawang putih berkeju ini bukan sahaja mudah disediakan tetapi juga membuatkan anda tak sabar nak makan. Gabungan roti yang rangup di luar, lembut di dalam, bersama sosej serta sapuan mentega bawang putih dan keju yang cair, benar-benar mengundang selera.

Resipi ini juga sesuai dijadikan idea bekal untuk anak-anak anda ke sekolah kerana masa penyediaan juga kurang dari 30 minit.

Jom kita baca resipi lengkap di bawah ini.

Baca lagi: Cara Buat Kek Sunquick 5 Bahan, Nak Lagi ‘Moist’ Kena Letak Ini

RESIPI ROTI SOSEJ BAWANG PUTIH

Bahan-Bahan yang Diperlukan:

  • Roti slice pilihan
  • Sosej pilihan
  • Softened unsalted butter
  • Kewpie mayonnaise Japanese style
  • 1 sudu besar bawang putih cincang halus
  • Black pepper
  • Garam
  • Chilli flakes
  • Dried parsley
  • 1 biji kuning telur
  • Parmesan cheese

Cara-Cara Penyediaan:

1. Ambil sekeping roti slice pilihan anda dan letakkan sosej di tengah roti tersebut.

2. Kemudian, lipat hujung roti dengan cara bertindih di bahagian atas sosej. Cucuk dengan lidi atau tusuk gigi supaya lipatan tersebut kekal di tempatnya dan terkena sosej di bahagian dalam.

3. Dalam satu mangkuk, campurkan mentega unsalted yang telah dilembutkan dengan bawang putih cincang halus, mayonis Kewpie, kuning telur, lada hitam, garam, chilli flakes, dan parsley kering.

4. Gaul bahan-bahan tersebut hingga sebati untuk membentuk sapuan bawang putih.

5. Setelah sapuan siap, sapukan campuran bawang putih tadi pada keseluruhan permukaan roti dan sosej, pastikan setiap sudut roti disaluti dengan baik.

6. Susun roti yang telah disapu sapuan bawang putih tadi dalam air fryer. Pastikan roti disusun rapat tetapi tidak bertindih supaya ia boleh masak dengan sekata.

7. Taburkan keju Parmesan di atas setiap roti untuk memberikan rasa keju yang  sedap ketika dibakar.

8. Tetapkan suhu air fryer pada 180°C dan bakar selama 7-15 minit bergantung kepada jenis dan prestasi air fryer anda.

9. Pastikan roti dibakar sehingga keemasan dan keju di atas mencair serta sedikit garing.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Aisyah

Baca lagi: Resipi Kek Ros Santan Lembut & Cair Di Mulut, Bau Harum Semerbak Satu Rumah!

The post Roti Sosej Bawang Putih, Roti Rangup & Cheese Leleh, Memang ‘Best’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!