Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Danmuji, Yellow Pickled Radish Yang Merupakan ‘Side Dish’ Popular Di Korea

https://ift.tt/AMKuVNC

yellow pickled radish

Peminat drama Korea pasti mengenali hidangan sampingan Danmuji atau yellow pickled radish yang terkenal di Korea Selatan. Ia merupakan salah satu side dish kepada hidangan utama.

Danmuji (단무지) secara jeneralnya bermaksud acar lobak manis, berasal dari Jepun dan telah menjadi makanan tradisional orang Korea Selatan dan juga dikenali dengan warna kuning cerah.

Selain kimchi, danmuji ini juga biasanya dihidangkan bersama jjangmyeon, tteokbokki dan lain-lain. Tak kira ‘makan berat’ atau ‘makan ringan’, kalau tak ada danmuji memang tak lengkap!

Kalau ada yang teringin nak cuba, bolehlah buat sendiri di rumah. Tak perlu terbang jauh ke Korea semata-mata mahu mencuba hidangan ini. 

Baca juga: Resipi Pancake Korea, Guna Kucai Ganti Daun Bawang. Sesuai Dengan Tekak Melayu!

Resepi Danmuji (Yellow Pickled Radish)

Bahan-bahan:

  • Lobak putih 1 biji – dibuang kulit, potong memanjang atau bulat
  • Air 2 cawan
  • Gula 4 sudu kecil
  • Cuka masakkan 1/2 cawan
  • Lada hitam 1 sudu kecil
  • Daun bay leaf 2 helai
  • Serbuk kunyit 1/2 sudu kecil

Cara-cara:

1. Panaskan air, masukkan gula dan cuka. Larutkan semua bahan tersebut.

2. Masukkan lada hitam, serbuk kunyit dan daun bay.

3. Setelah sejuk, letakkan lobak putih didalam bekas yang sesuai dan tuang campuran air tadi.

4. Simpan di dalam peti sejuk.

5. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum dimakan.

yellow pickled radish

Kredit: Haerme Abd Rahman

Baca juga: 5 Restoran Korea Sedap Di Sekitar KL, Tak Perlu Was-Was Sebab Dijamin Halal

The post Resepi Danmuji, Yellow Pickled Radish Yang Merupakan ‘Side Dish’ Popular Di Korea appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!