Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Danmuji, Yellow Pickled Radish Yang Merupakan ‘Side Dish’ Popular Di Korea

https://ift.tt/AMKuVNC

yellow pickled radish

Peminat drama Korea pasti mengenali hidangan sampingan Danmuji atau yellow pickled radish yang terkenal di Korea Selatan. Ia merupakan salah satu side dish kepada hidangan utama.

Danmuji (단무지) secara jeneralnya bermaksud acar lobak manis, berasal dari Jepun dan telah menjadi makanan tradisional orang Korea Selatan dan juga dikenali dengan warna kuning cerah.

Selain kimchi, danmuji ini juga biasanya dihidangkan bersama jjangmyeon, tteokbokki dan lain-lain. Tak kira ‘makan berat’ atau ‘makan ringan’, kalau tak ada danmuji memang tak lengkap!

Kalau ada yang teringin nak cuba, bolehlah buat sendiri di rumah. Tak perlu terbang jauh ke Korea semata-mata mahu mencuba hidangan ini. 

Baca juga: Resipi Pancake Korea, Guna Kucai Ganti Daun Bawang. Sesuai Dengan Tekak Melayu!

Resepi Danmuji (Yellow Pickled Radish)

Bahan-bahan:

  • Lobak putih 1 biji – dibuang kulit, potong memanjang atau bulat
  • Air 2 cawan
  • Gula 4 sudu kecil
  • Cuka masakkan 1/2 cawan
  • Lada hitam 1 sudu kecil
  • Daun bay leaf 2 helai
  • Serbuk kunyit 1/2 sudu kecil

Cara-cara:

1. Panaskan air, masukkan gula dan cuka. Larutkan semua bahan tersebut.

2. Masukkan lada hitam, serbuk kunyit dan daun bay.

3. Setelah sejuk, letakkan lobak putih didalam bekas yang sesuai dan tuang campuran air tadi.

4. Simpan di dalam peti sejuk.

5. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum dimakan.

yellow pickled radish

Kredit: Haerme Abd Rahman

Baca juga: 5 Restoran Korea Sedap Di Sekitar KL, Tak Perlu Was-Was Sebab Dijamin Halal

The post Resepi Danmuji, Yellow Pickled Radish Yang Merupakan ‘Side Dish’ Popular Di Korea appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!