Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Kuih Cara Berlauk, Inti Melimpah Ruah Begini Jadi Puas Makan!

https://ift.tt/z5ZwvTE

resepi kuih cara berlauk

Dalam banyak-banyak kuih tradisional yang ada, ramai teringin tahu resepi Kuih Cara Berlauk yang lazat dengan inti yang melimpah ruah.

Oleh itu, kami kongsikan resepi Kuih Cara Berlauk daripada Nur Masri di Facebook untuk anda buat di rumah. Jom cuba!

Baca juga: Kuih Koci Kelantan, Kukus 4 Minit Je Tapi Hasil Jadi Gemuk Manis

RESEPI KUIH CARA BERLAUK

resepi kuih cara berlauk

Bahan-bahan inti:

  • 450g ayam atau daging kisar
  • Sebiji bawang besar (dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 ulas bawang merah (dikisar)
  • Sedikit halia (dikisar)
  • 5 sudu besar rempah kari daging
  • Garam, perasa, gula secukupnya

Cara-cara penyediaan inti:

1. Panaskan minyak.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar sehingga naik bau.

3. Masuk rempah kari, kacau rata sehingga hingga garing dan naik minyak.

4. Masukkan daging atau ayam yang dikisar.

5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

6. Masak sehingga kering sedikit.

7. Angkat dan toskan lebihan minyak.

Bahan-bahan kuih cara:

Bahan-bahan hiasan:

Cara-cara penyediaan kuih cara:

1. Satukan semua bahan kuih cara, blend dan tapis.

2. Panaskan acuan, sapu minyak pada acuan.

3. Pastikan acuan betul-betul panas baru tuang adunan ke dalam acuan. Jika tak betul-betul panas nanti melekat.

4. Apabila bahagian tepi sudah nampak masak baru letak inti, cili dan daun sup. Inti akan tenggelam di bahagian tengah.

5. Tutup dengan tudung periuk supaya cepat masak.

6. Apabila kuih masak bahagian tepi akan nampak renggang dari acuan, bolehlah cungkil dengan lidi untuk keluarkan kuih daripada acuan. Siap untuk dihidang!

resepi kuih cara berlauk

Selain inti ayam atau daging, anda juga boleh gunakan inti serunding dalam resepi Kuih Cara Berlauk ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Kuih Dangai Kukus, Guna 4 Bahan Ringkas Tapi Hasil Lembut Menjadi!

The post Resepi Kuih Cara Berlauk, Inti Melimpah Ruah Begini Jadi Puas Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!