Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Butter Chicken Tanpa Guna ‘Butter’, Cara Ini Lebih Sedap & Tak Muak

https://ift.tt/e10U48F

resepi butter chicken

Resepi butter chicken adalah hidangan yang sangat digemari ramai, terkenal dengan kuahnya yang berkrim dan penuh rasa.

Namun, resipi kali ini berbeza sedikit kerana butter digantikan dengan minyak sapi dan sedikit mentega untuk memberi rasa yang lebih sedap.

Hasilnya, hidangan ini tidak terlalu manis atau berat, jadi ia boleh dinikmati tanpa rasa muak. Makan banyak pun tak apa!

Baca juga: Cara Buat Perapan Ayam Bakar Sedap, Sesuai Untuk Wrap, Sandwic & Salad

RESEPI BUTTER CHICKEN TANPA LETAK ‘BUTTER’

resepi butter chicken

Bahan-bahan:

Cara memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak sapi dan Planta dalam kuali. Tumis bawang putih yang telah dicincang halus hingga wangi.
  2. Setelah bau bawang putih naik, masukkan daun kari dan teruskan menumis hingga harum.
  3. Selepas itu, tuangkan susu cair tin ke dalam kuali. Kacau perlahan-lahan supaya susu cair sebati dengan bahan-bahan lain.
  4. Apabila susu cair sudah rata, masukkan ayam yang sudah digoreng. Gaul rata supaya ayam tersalut dengan kuah susu.
  5. Sebelum menutup api, masukkan lada jarum untuk memberi sedikit rasa pedas. Kacau lagi sekejap.
  6. Jika rasa kuah sudah cukup seimbang, boleh teruskan. Tapi jika nak rasa lebih sedap, boleh tambah sedikit perasa seperti garam atau serbuk perasa mengikut citarasa masing-masing.
  7. Bila semuanya siap, boleh dihidangkan. Sesuai untuk makan tengah hari atau malam!

Nota:

Tak perlu guna banyak perasa sebab rasa sudah cukup seimbang dari Planta yang masin dan susu cair yang berlemak. Tapi kalau ada yang nak lebih rasa, boleh tambahkan mengikut selera. Selamat mencuba!

Sumber: Sya Rahimah Al-Khoirid

Baca juga: Resipi Sosej Ayam Homemade, Bila Gigit Lembut Elok & Tak Kenyal

The post Resipi Butter Chicken Tanpa Guna ‘Butter’, Cara Ini Lebih Sedap & Tak Muak appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!