Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Kuah Santan Pecah Minyak Kembali Elok Bila Masukkan Daun Ini, Confirm Menjadi!

“Alamak! Santan pecah minyak pula. Kena buang ke?”

Situasi di atas sering terjadi apabila anda menggunakan santan dalam masakan. Namun, jangan risau kerana kuah tersebut masih boleh diselamatkan dengan menggunakan satu bahan ‘rahsia’ seperti perkongsian di bawah.

Bahan tersebut sudah pastinya mudah untuk didapatkan dan tidak begitu mahal. Nak tahu daun apa? Ikuti penjelasan lanjut mengenai artikel ini di bawah.

Baca juga: Cara Buat Bebola Bergedel Ayam, Bulat-Bulat Comel Macam Ni Lebih Senang Makan

MASUKKAN DAUN INI KALAU SANTAN PECAH MINYAK, TERUS ELOK

santan pecah minyak

Menerusi video di laman Facebook Diahh Dps Masak, santan pecah minyak boleh diatasi dengan memasukkan daun pisang ke dalam masakan.

Kacau selama 10 minit dan kecilkan api. Kuah santan yang sudah pecah minyak akan bertukar menjadi elok seperti biasa.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan beberapa tips di bawah untuk mengelakkan santan pecah minyak.

1. Campur tepung beras

Sebelum mencampurkan santan dan kuah, masukkan satu sudu besar tepung beras ke dalam santan. Kacau sehingga larut agar kuih masak dengan sempurna.

2. Masukkan santan cair sebelum santan pekat

Sekiranya masakan anda menggunakan santan cair dan pekat. Pastikan tumis terlebih dahulu santan cair dengan bahan-bahan lain. Kemudian, masukkan santan pekat.

3. Sentiasa kacau santan

Masalah santan pecah minyak boleh dielakkan dengan sentiasa mengacau kuah. Anda juga boleh menggunakan senduk kayu seperti yang disarankan oleh orang lain.

Mudah sahaja kan? Semoga bermanfaat!

Baca juga: Cara Buat Sambal Belacan Mentah, Nak Lagi Sedap Kena Ikut Step Macam Ini!

Sumber: Facebook Diahh Dps Masak

The post Kuah Santan Pecah Minyak Kembali Elok Bila Masukkan Daun Ini, Confirm Menjadi! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!