Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Tepung Bungkus, Kuih Tradisional Yang Dirindui, Mudah Nak Buat Rupanya!

Adakah anda pernah melihat atau mendengar nama kuih tradisional tepung bungkus? Pada generasi lama, tepung bungkus bukan lah kuih tradisional yang asing kerana ia memang digemari dan mudah untuk dibuat.

Namun kini, tepung bungkus sudah jarang dilihat dan dijual oleh peniaga. Sekiranya, anda merindui tepung bungkus kuih tradisional yang semakin ditelan zaman ini, apa kata anda belajar membuatnya melalui resepi di bawah yang dikongsikan oleh Puan Faezah Ab Wahab.

Kalau anda beranggapan ia susah nak dihasilkan, sebenarnya tidak pun. Jom cuba!

Baca juga: Resepi Sambal Hitam Pahang Cara Moden & Tradisional, Hasilnya Memang Umami!

TEPUNG BUNGKUS

tepung bungkus

Gambar: Mas Cotek

Tepung bungkus di petang hari. Terima kasih pada empunya resepi, sedap sangat!

RESEPI TEPUNG BUNGKUS

Bahan dan cara adunan tepung:

tepung bungkus

Gambar: Faezah Ab Wahab

  • 3 cawan santan
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu gula
  • Sedikit garam
  1. Masak atas api perlahan sambil kacau sehingga ia pekat.
  2. Kemudian, tutup api.

Baca juga: Ini Tips ‘Power’ Siang Udang Lipan, Hasilnya Isi Seketul Tanpa Lekat Pada Kulit!

Bahan dan cara buat inti:

tepung bungkus

Gambar: Faezah Ab Wahab

  • 1/2 biji kelapa muda
  • 1 ketul gula melaka
  • 1 cawan air
  • Daun pandan
  1. Kacau atas api sampai kering.
  2. Letak tepung sikit untuk bagi kelapa itu lembab bersalut.
  3. Kalau kurang manis tambah gula putih.
  4. Bila dah masak buat bulat-bulat kecil untuk dijadikan inti.

Adunan tepung dan inti:

tepung bungkus

Gambar: Faezah Ab Wahab

  1. Boleh lah dibungkus inti dengan adunan tepung tadi.
  2. Kukus api sederhana dalam 15 minit.

Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Teh Masala Yang ‘Kick’, Enaknya Melekat Di Segenap Rongga Mulut!

Sumber: Faezah Ab Wahab via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

FT Image: Faezah Ab Wahab

The post Resepi Tepung Bungkus, Kuih Tradisional Yang Dirindui, Mudah Nak Buat Rupanya! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!