Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Daging Masak Kicap Pedas Cara SIMPLE Memang Sedap Makan Bersama Keluarga

https://ift.tt/Rm7DPKW

daging masak kicap

Pernah tak makan masakan daging masak kicap pedas? Berbeza dengan masak kicap biasa, hidangan mcak kicap ini memasukkan bahan rempah yang membuatkan ia sedap dimakan bersama dengan nasi minyak, nasi arab, atau dengan nasi putih. 

Resipi ini memang ringkas sebab rasa lauk ini memang sedap. Cukup rasa rempah dan rencahnya.

Baca juga: Cairkan Daging Beku Cara BETUL, Elak Risiko Keracunan Makanan

Ada yang ikut resipi ini untuk buat lauk masakan kenduri, ada yang buat untuk makan bersama keluarga je dan ada juga yang buat salah satu dalam jualan mereka. Yang penting, memang ramai yang suka.

Tengok resipi yang dikongsikan oleh Cik Puan Tengku RosElyza Raja Muhammad ini nampak mudah dan senang je nak ikut. 


RESIPI DAGING MASAK KICAP PEDAS

daging masak kicap pedas

Bahan-bahan:

  • 1kg daging batang pinang 
  • 2 biji bawang merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang holland
  • Daun limau purut
  • Bunga lawang/kayu manis/buah pelaga
  • Kicap manis
  • Sos cili
  • 1 batang serai – diketuk
  • 1 tangkai cili merah – potong serong untuk buat hiasan

Cara memasak:

1. Tumis bawang kisar sampai garing dan kekuningan.

2. Masukkan cili kisar,tumis sampai pecah minyak.

3. Masukkan kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga. 

4. Masukkan daging batang pinang,serai, daun limau purut . Gaul rata sampai mendidih.

5. Masukkan kicap, sos cili dan biarkan sekejap. Bila dah peka,  tambah lagi air sedikit demi sedikit, tambah lagi kicap.

6. Daging batang pinang ini cepat lembut, jadi tak perlu direbus dulu. Bila dah mendidih, masukkan bawang holland, cili merah hiris, cili padi. Gaul rata, masak sampai dia jadi agak pekat. Dah siap masak, boleh tutup api.

7. Sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba resipi Daging Masak Kicap Pedas ini.

Baca juga: Hilangkan Bau Hamis Daging Segar Guna RAHSIA Ini, Baru Sedap Masak Rendang Dan Sup

The post Daging Masak Kicap Pedas Cara SIMPLE, Memang Sedap Makan Bersama Keluarga appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!