Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Buat Sendiri Sup Bunjut Guna Bahan Dapur, Mudah & Jimat Berganda!

https://ift.tt/39x8R2u

sup bunjut

Sup bunjut merupakan bahan penting yang wajib ada jika mahu menyediakan sup ayam, sup daging atau sup tulang yang sedap.

Jika sebelum ini kita dah biasa beli sup bunjut yang ‘ready made’, kali ini apa kata kita buat sendiri di rumah.

Kalau buat sendiri, memang jimat! Maklumlah, harga seketul sup bunjut sekarang boleh tahan mahal juga. Betul tak?

Bahan-bahan di dalam bunjut ini juga biasanya memang ada di dapur rumah kita saja. Jom cuba!

Baca juga: Cara Buat Udang Kering Homemade Guna Oven, Tak Perlu Jemur!

CARA BUAT SENDIRI SUP BUNJUT

Bahan utama (1 bunjut):

  • Rempah biji (sesudu)
  • Bunga lawang (2 ruas)
  • Jintan manis (secubit)
  • Bunga cengkih (2-3 kuntum)
  • Kulit kayu manis (tak sampai 1/2 inci)
  • Lada hitam (5-6 biji)
  • Kain putih 2 inci persegi

sup bunjut

Cara-cara:

1. Patahkan terlebih dahulu kayu manis dan bunga lawang, serta ketukkan supaya menjadi lebih kecil.

2. Bahan-bahan lain perlu ditumbuk kasar untuk menaikkan lagi aromanya.

3. Bentangkan kain putih yang sudah siap dipotong.

4. Kemudian ambil sedikit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumbuk. Letak di atas kain putih.

4. Tutup semua ramuan dan ikat kemas menggunakan benang putih.

5. Siap, semoga bermanfaat!

sup bunjut

Sumber: Nana Ismail

Baca juga: Serbuk Seasoning Cendawan ‘Homemade’, Perasa Semulajadi Tanpa Garam Dan MSG

Baca juga: Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade. Bau Lagi Wangi & Asli Tanpa Pengawet

The post Buat Sendiri Sup Bunjut Guna Bahan Dapur, Mudah & Jimat Berganda! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!