Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Nasi Goreng Cili Kering, Makan Waktu Panas-Panas Memang Ngam!

https://ift.tt/wF6CMLs

resipi nasi goreng

Resipi nasi goreng cili kering ini merupakan menu yang paling mudah untuk dibuat. Kalau makan juadah ini, auto teringat pada kampung.

Kalau balik kampung, nasi goreng ini akan dihidangkan pada waktu pagi. Rasanya yang cukup rasa dan semestinya pedas akan membuatkan anda tak cukup sepinggan!

Makan waktu panas-panas, memang ngam dan terus mencari air sejuk! Sebab, nasi goreng ini memang pedas.

Jom kita baca resipi perkongsian oleh Cik Puan Noor Ashikin Saerah ini.

Baca lagi: Nasi Goreng Ayam 90an Cara SIMPLE, Nostalgia Terimbau Zaman Dulu-Dulu

RESIPI NASI GORENG CILI KERING

Bahan-Bahan:

  • 2 pot beras
  • 2 pot air
  • 2 sdb sos ikan
  • 1 biji bawang besar*
  • 8 ulas bawang putih*
  • 15-20 tangkai cili kering (buang biji)*
  • 2 sdb ikan bilis*
  • 4 biji telur
  • Ikan bilis goreng
  • Bawang goreng
  • Daun sup atau daun bawang

Cara Penyediaan:

1. Masak nasi dengan air dan beras. Setelah masak, sejukkan dan gaul dengan sos ikan.

2. Kisar kasar bahan bertanda *.

3. Tumis bahan kisar hingga garing.

4. Masukkan telur, masak, dan hancurkan.

5. Masukkan nasi dan gaul rata. Perasakan dengan garam jika perlu.

6. Taburkan ikan bilis goreng, bawang goreng, dan hirisan daun bawang.

Nota:

  • Gunakan baki nasi semalaman untuk hasil yang lebih baik.
  • Air fryer: Ikan bilis goreng – 200°C, 10 miniT
  • Air fryer: Bawang goreng – 120°C, 15 minit (balik-balikkan setiap 5 minit)

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Ashikin Saerah

Baca lagi: Bebola Bergedil Ayam Yang Paling Mudah, Makan Macam Tu Je Pun Sedap!

The post Resipi Nasi Goreng Cili Kering, Makan Waktu Panas-Panas Memang Ngam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!