Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Celup Tepung Rangup Krup Krap, Goreng Apa Saja Pun Boleh!

https://ift.tt/QfVlaO3

resepi celup tepung

Kalau ada yang rindu nak makan celup tepung seperti di Terengganu, apa kata kita cuba buat sendiri saja di rumah menggunakan resepi celup tepung perkongsian oleh Nur Masri di bawah.

Setiap kali pergi Terengganu, memang tak sah kalau tak singgah makan celup tepung. Sda banyak pilihan celup tepung yang boleh dipilih seperti sotong, ikan, ketam, udang, sotong, bebola ikan dan sebagainya.

Yang penting, semuanya fresh dan murah-murah belaka! Makan pula sambil nikmati pemandangan pantai yang indah, memang auto berselera dibuatnya.

Baca juga: Resipi Sup Ayam Siam, Rasa Masam-Masam Pedas Yang Pasti Menggoda!

RESEPI CELUP TEPUNG RANGUP

resepi celup tepung

Bahan-bahan:

  • Ikan / udang (mengikut pilihan)
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • Serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • Serbuk cukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji telur
  • 1/4 sudu kecil kapur makan
  • Air secukupnya

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan di atas dan gaul hingga semuanya sebati.
  2. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
  3. Panaskan minyak hingga betul-betul panas sebelum mula menggoreng.
  4. Celupkan ikan (atau lauk lain) ke dalam adunan tepung tadi. Pastikan bersalut rata.
  5. Kemudian, masukkan ke dalam minyak panas.
  6. Goreng hingga masak dan rangup.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Cara Masak Udang Buttermilk Lemak Berkrim, Rasa Yang Tak Boleh Dilupa!

The post Resipi Celup Tepung Rangup Krup Krap, Goreng Apa Saja Pun Boleh! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!