Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api Campur Kacang Buncis, Lauk Ringkas Untuk Tengah Hari

https://ift.tt/eGsi3gU

ikan kembung masak lemak

Ramai yang suka masak lauk dan sayur dalam satu hidangan kerana mudah. Oleh itu, resipi Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api campur kacang buncis ini pasti buat anda berselera.

Masak lemak ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi Nusantara dalam cara memasaknya. Biasanya, ia menggunakan santan kelapa bersama ikan, daging, ayam dan sayuran.

Walaupun masak lemak sering dikaitkan dengan masakan gulai yang berkuah cair, tapi ada juga jenis yang berkuah pekat. Sebenarnya, ia bergantung kepada kepekatan santan yang digunakan dalam masakan.

Cara memasaknya pun tak susah mana, anda ikut saja resipi Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api yang dikongsikan oleh Suriani Mohd di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Masak Lemak Ayam Cili Padi, Masuk 2 Jenis Santan Baru Pedasnya Ngam!

RESIPI IKAN KEMBUNG MASAK LEMAK CILI API

ikan kembung masak lemak

Bahan-bahan:

  • 6 ekor ikan kembung segar
  • 1 genggam cili api
  • 1 sudu makan serbuk kunyit (lebih sedap guna kunyit hidup)
  • 4 hingga 5 keping asam gelugur
  • 1 cawan air
  • 1 santan kotak saiz kecil (boleh guna 1 biji kelapa untuk santan segar)
  • Garam secukup rasa
  • 1 mangkuk kacang buncis
  • Serbuk perasa secukupnya

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, tumbuk cili padi bersama kunyit sampai lumat.

2. Kemudian, masukkan ikan yang telah dibersihkan ke dalam kuali atau periuk bersama bahan-bahan tumbuk.

ikan kembung masak lemak

3. Selepas itu, tambahkan asam gelugur ke dalam kuali.

4. Masukkan air, buka api dan gaul semua bahan perlahan-lahan sampai sebati, kemudian renehkan seketika.

5. Apabila ikan kelihatan sedikit kecut, masukkan santan (lebih sedap jika menggunakan santan segar yang diperah) dengan kepekatannya ikut suka sama ada pekat atau cair.

6. Seterusnya, masukkan hirisan kacang buncis dan perasakan dengan garam serta perasa dengan secukupnya.

7. Akhir sekali, masak sampai ikan masak sempurna dan kacang buncis juga lembut. Setelah itu, boleh padamkan api.

Kami yakin jika anda buat Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api ini untuk keluarga di rumah, pasti mereka memuji kesedapannya nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Suriani Mohd

Baca juga: Lelaki Kongsi Tips Masak Lemak Cili Api Yang ‘Power’, Sedapnya Boleh Pergi Jauh!

The post Ikan Kembung Masak Lemak Cili Api Campur Kacang Buncis, Lauk Ringkas Untuk Tengah Hari appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!