Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi biskut semperit raya Che Nom - biskut dahlia

 



Berikut adalah resipi untuk Semperit Klasik - dahlia

  • 250g mentega

  • ¾ cawan (90g) gula icing

  • 1 biji kuning telur

  • 1 sudu kecil esen vanila

  • 1 cawan (120g) tepung kastad

  • 1 cawan (120g) tepung jagung

  • 2 cawan (250g) tepung gandum

  • Ceri merah dan hijau

  1. Potong kecil ceri merah dan hijau.

  2. Griskan loyang dan lapik dengan kertas baking.

  3. Tekan dan hancurkan mentega yang sudah lembut di dalam mangkuk adunan.

  4. Masukkan gula icing lalu gaul sampai agak sebati tetapi jangan terlebih gaul.

  5. Masukkan kuning telur dan esen vanilla lalu teruskan menggaul sebati.

  6. Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan secawan tepung gandum. Gaul dahulu dan kemudian, masukkan cawan kedua tepung gandum sedikit demi sedikit sambil menggaul sehingga adunan menjadi dan lembut.

  7. Rehatkan adunan seketika.

  8. Uli doh memanjang dan masukkan ke dalam acuan.

  9. Terap adunan secara beralun satu persatu di atas loyang.

  10. Hiaskan dengan potongan ceri merah dan hijau.

  11. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit. Ubah suhu ikut jenis oven masing-masing.

  12. Kemudian, semperit klasik siap untuk dihidang.

  • Gunakan mentega tulen (pure butter) untuk rasa yang lebih sedap.

  • Pastikan mentega dilembutkan dahulu tetapi masih dalam keadaan sejuk.

  • Ayak gula icing jika berketul sebelum dimasukkan ke dalam adunan.

  • Elakkan menggaul adunan berlebihan untuk mengelakkan bunga jatuh atau tidak menjadi.

  • Jika adunan terlebih tepung, tambah mentega lembut sedikit demi sedikit.

  • Tutup adunan dengan kain semasa menerap untuk mengelakkan kekeringan.

  • Rehatkan adunan selama setengah jam di bawah kipas sebelum dibakar untuk mengekalkan bentuk bunga

Marjerin dan mentega yang mana lebih berkhasiat?

  • : Diperbuat daripada lemak haiwan (krim susu).

  • : Tinggi lemak tepu dan kolesterol.

  • : Mengandungi nutrien semula jadi seperti vitamin A, D, E, dan K.

  • : Pengambilan berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung kerana kandungan lemak tepu dan kolesterol.

  • : Diperbuat daripada minyak sayuran.

  • : Rendah kolesterol dan mengandungi lemak tidak tepu yang baik untuk jantung.

  • : Boleh membantu menurunkan kolesterol LDL jika diperkaya dengan sterol atau stanol tumbuhan.

  • : Sesetengah marjerin mungkin mengandungi lemak trans, yang berbahaya untuk kesihatan kardiovaskular.

Pilihan antara mentega dan marjerin bergantung kepada keperluan kesihatan individu. Marjerin biasanya dianggap lebih sihat untuk jantung jika bebas lemak trans, manakala mentega lebih semula jadi tetapi tinggi lemak tepu. Sentiasa periksa label pemakanan sebelum membeli.

BACA JUGA : Adakah marjerin Daisy menyihatkan

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!