Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Gulai Lemak Ayam Lagi Padu Dari Biasa, Ada Satu Bahan Yang Jarang Orang Letak

https://ift.tt/ft68NUK

gulai lemak ayam

Seorang pengguna laman sosial Facebook berkongsi resipi gulai lemak ayam yang lebih padu dari biasa. Menurutnya, resipi oleh ibu mentuanya ini menggunakan satu bahan rahsia yang tidak pernah dipakai oleh orang lain.

Bahan rahsia tersebut adalah kerisik, yang memberikan tekstur dan rasa yang unik kepada gulai tersebut. Dengan penambahan kerisik, gulai lemak ayam ini menjadi lebih kaya dan beraroma, menjadikannya hidangan istimewa yang pasti memikat selera sesiapa sahaja yang mencubanya.

Baca juga: Ikan Tenggiri Masak Lemak Padang, Resipi Ringkas Tapi Sedap Merecik!

RESIPI GULAI LEMAK AYAM CAMPUR KERISIK

Bahan-bahan:

  • 4 cili merah
  • 15 biji padi merah dan hijau
  • Santan kotak
  • Ayam
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 5 ulas bawang merah (hiris)
  • 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 inci halia (hiris nipis)
  • Sedikit air
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • Serbuk kunyit
  • Kentang (belah empat)
  • Daun kunyit
  • 1 sudu penuh kerisik

Cara memasak:

  1. Kisar 4 cili merah serta 15 cili padi merah dan hijau. Sesuaikan mengikut tahap kepedasan yang disukai.
  2. Jika menggunakan santan kotak, bancuh dengan sedikit air supaya tidak terlalu pekat (santan kotak 300 ml dan tambah 1 cawan air).
  3. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai, bawang merah, bawang putih, dan halia.
  4. Tambahkan cili yang telah dikisar ke dalam periuk.
  5. Masukkan 1 sudu besar cili kering kisar.
  6. Tambahkan sedikit serbuk kunyit. Jika menggunakan kunyit hidup, kisar bersama cili pada awal tadi.
  7. Tuangkan sedikit air dan gaul rata. Buka api dan masak sehingga ayam empuk.
  8. Pada waktu ini, boleh masukkan garam dan perasa jika suka.
  9. Apabila ayam hampir empuk, masukkan ubi kentang dan gaul rata.
  10. Jika kuah tidak mencukupi untuk memasak kentang, tambahkan sedikit santan yang telah dibancuh tadi sehingga kentang tenggelam. Jangan gunakan air kerana ia boleh mengakibatkan kuah menjadi cair.
  11. Biarkan mendidih sehingga kentang empuk.
  12. Setelah kentang empuk, masukkan semua kentang dan gaul rata.
  13. Tambahkan daun kunyit yang dicarik.
  14. Kemudian, masukkan 1 sudu penuh kerisik dan kacau rata.
  15. Reneh dengan api perlahan supaya bau daun kunyit keluar dan santan masak dengan baik.
  16. Siap dan selamat mencuba!

Video penuh:

Kredit resipi dan gambar: Resepi Eny Abdullah

Baca juga: Cara Masak Ketam Masak Lemak Nenas, Resipi Simple Tapi Sangat Sedap & Terangkat!

The post Resipi Gulai Lemak Ayam Lagi Padu Dari Biasa, Ada Satu Bahan Yang Jarang Orang Letak appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!