Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat!

https://ift.tt/uiAsINK

asam pedas ikan jenahak

Seorang pengguna laman sosial Facebook, Nurhayati Maleq, berkongsi satu resipi asam pedas ikan jenahak yang padu dan lazat.

Menurutnya, dia pernah melihat seorang chef menambah satu ‘bahan rahsia’ ke dalam asam pedas untuk menghasilkan kuah yang lebih lemak dan pekat rasanya.

Dia pun terus mencuba teknik chef tersebut dan ternyata hasilnya sangat sedap! Jadi, jika anda ingin tahu apakah bahan itu, mari lihat resipi lengkap di bawah.

Baca juga: Rahsia Asam Pedas Ori Melaka Yang ‘Pekat Likat’, Macam Ni Baru Padu!

RESIPI ASAM PEDAS IKAN JENAHAK

asam pedas ikan jenahak

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan jenahak
  • 1-2 kuntum bunga kantan dibelah 2
  • 4-5 helai daun limau purut (buang urat)
  • 2 biji tomato dibelah 4
  • 1 sudu besar pes asam jawa
  • 1 genggam asam gelugor
  • Air secukupnya
  • 1 kiub ikan bilis
  • Garam secukupnya
  • Mushroom seasoning

Bahan kisar:

  • 3 senduk cili kisar
  • 2 biji bawang besar
  • 10 biji bawang putih
  • ½ inch lengkuas
  • 1½ kunyit hidup
  • 1 inch halia
  • 2 inch belacan bakar
  • 5 biji buah keras (bahan rahsia)

Cara memasak:

  1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Jangan lupa kisar bersama buah keras (untuk buat kuah lebih pekat dan lemak).
  2. Setelah naik bau dan pecah minyak bolehlah masukkan air, asam jawa dan asam gelugor. Kacau rata dan biarkan mendidih.
  3. Apabila sudah mendidih masukkan ikan jenahak, bunga kantan dan daun limau purut.
  4. Biarkan ikan mendidih sekali lagi atau biar sehingga ikan masak. Kemudian masukkan kiub ikan bilis, tomato dan perisakan dengan garam dan mushroom seasoning.
  5. Gaul rata dan siap untuk dihidang!

Tips: Nama pun asam pedas jadi lauk mestilah rasa masam dan pedas. Jangan takut-takut untuk letak asam jawa atau asam gelugor banyak.

Kredit resipi: Nurhayati Maleq

Baca juga: Resipi Asam Pedas Tanpa Daun Kesum & Bunga Kantan, Tapi Tetap Sedap Cukup Rasa

The post Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!