Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Cucur Tempe Pedas, Orang Yang Tak Suka Tempe Pun Cakap Sedap!

https://ift.tt/AIJ8sKP

cara buat cucur

Minum petang paling bahagia jika dapat makan cucur rangup dan sedap. Buat pengetahuan anda, ada cara buat cucur dengan menggunakan tempe tau.

Tempe ialah makanan kacang soya yang amat terkenal di Asia Tenggara. Walaupun sering dikaitkan dengan tauhu, tempe sebenarnya amat berlainan.

Rasa tempe lebih kuat dan mempunyai tekstur yang lebih keras berbanding tauhu, tapi tak ramai yang suka makan tempe begitu saja.

Oleh itu, kami kongsikan cara buat Cucur Tempe Pedas yang diajar oleh zam.akmal melalui video di Instagram. Jom cuba!

Baca juga: Senarai Kuih Goreng Untuk Menu Minum Petang, Ramai Kata Sedap!

CARA BUAT CUCUR TEMPE PEDAS

cara buat cucur

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Tumbuk tempe secara kasar, tak perlu terlalu halus.

2. Campurkan tempe bersama bahan lain iaitu sedikit garam, biji ketumbar yang telah ditumbuk halus, sebiji telur dahulu, bawang besar, lobak merah, daun bawang dan daun limau purut.

3. Gaul sedikit kemudian masukkan sebiji telur lagi bersama tepung beras dan crispy chilli Anchovy untuk rasa lebih pedas.

4. Kemudian, gaulkan semuanya sehingga sebati dan boleh mula menggoreng.

5. Ratakan sedikit adunan sebelum menggoreng supaya bentuknya seperti segi empat, terpulang jika nak tebal atau tak, kemudian goreng sehingga garing dan toskan. Siap untuk dihidang!

cara buat cucur

Cara buat Cucur Tempe Pedas ini sesuai buat mereka yang tak berapa sukakan tempe dan kesedapannya pasti membuatkan anda sekeluarga makan sampai berulang kali.

Jika anda mempunyai banyak lebihan tempe di rumah, bolehlah buat Cucur Tempe Pedas ini sebagai hidangan sarapan atau minum petang buat seisi keluarga.

Senang cerita, orang yang tak suka makan tempe pun boleh jatuh cinta dengan Cucur Tempe Pedas ini.

Selamat mencuba!

Sumber: zam.akmal

Baca juga: Cucur Tauhu Anti Gagal, Makan Dengan Sambal Kicap Lebih Padu!

The post Cara Buat Cucur Tempe Pedas, Orang Yang Tak Suka Tempe Pun Cakap Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!