Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi Kuih Apam Gula Hangus Segebu Kapas, Ada Teknik Supaya Berongga Elok!

Kuih apam merupakan antara kuih yang menjadi kegemaran ramai tidak mengira bangsa. Mudah dimakan dan rasanya yang enak serta gebu menjadi ramai dalam kalangan kita sering gagal dalam mencuba untuk menghasilkan apam yang gebu. Tambah pula kalau kuih apam gula hangus, lagi susah!

Bukannya apa, nak dapatkan apam yang gebu serta berongga elok di dalam itu memerlukan teknik. Jadi, berikut merupakan resepi yang dikongsikan oleh Nor Sakani Sasha.

Baca juga: Cara Buat Kek Sarang Semut Supaya Berongga-Rongga, Puas Hati Tengok Bersarang Elok!

CARA BUAT KUIH APAM GULA HANGUS

kuih apam gula hangus

Bahan-bahan 1:

-2 cawan gula
-2 cawan air panas
-3 sudu besar marjerin

Caranya:

1.Masukkan gula dalam kuali, cairkan dulu dengan api sederhana. Dah gula tu cair jadi warna keperangan-perangan baru masukkan air panas. Masuk air panas tu perlahan-lahan tau, terpercik sikit. Gaul sampai larut baru masukkan marjerin. Gaul lagi sampai marjerin tu cair.

Bahan-bahan 2:

-4 biji telur
-2 cawan tepung gandum (ayak)
-3 sudu susu pekat
-1 sudu teh baking powder (ayak)
-1 sudu teh soda bikarbonat (ayak)
-1 penutup esen vanila

Cara-caranya:-

1. Pukul telur sampai kembang ( blend pun boleh). Masukkan susu pekat. Pukul lagi. Lepas itu, masukkan pula esen vanila.

2.Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat & baking powder. Pukul lagi sampai sebati. Kemudian baru masukkan gula yang telah dicairkan tadi.

3.Pukul lagi sampai sebati. Siap! Boleh dah kukus dalam acuan. Kukus dalam 15-20minit. Pastikan acuan itu seeloknya sapu dulu dengan minyak ya sebab tak nak bagi kek melekat nanti.

kuih apam gula hangus

*Sedapnya! Selamat mencuba!

Baca juga: Cara Masak Beras Basmathi Supaya Lembut & Peroi, Ada 4 Pantang Larang Jangan Buat!

Sumber: Nor Sakani Sasha

The post Resepi Kuih Apam Gula Hangus Segebu Kapas, Ada Teknik Supaya Berongga Elok! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!