Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Cara Buat Tomyam Poktek Yang Padu, Nama Pelik Tapi Sedap Lain Macam!

https://ift.tt/OilsYtB

tomyam poktek

Kali pertama dengar tentang Tomyam Poktek, terus tertanya-tanya, tomyam jenis apakah ini? Buat pengetahuan anda, ia adalah sejenis tomyam seafood ala Thai yang disukai ramai.

Tomyam Poktek berbeza dengan tomyam biasa kerana susu cair atau santan akan ditambah ke dalam kuah bersama campuran pelbagai jenis makanan laut seperti isi ikan, sotong, kupang dan udang.

Jika ingin tahu bagaimana rasa Tomyam Poktek yang dikatakan sedap ini, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Yuss Aisya di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Pembantu Rumah Ajar Masak Tomyam Udang, Resipi Padu Dari Thailand

RESIPI TOMYAM POKTEK

tomyam poktek

Bahan-bahan:

  • Udang
  • Isi ikan kembung
  • Sotong (dibersihkan)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 biji tomato (dibelah empat)
  • Lengkuas
  • 5 biji cili padi merah (diketuk)
  • Cendawan enoki
  • 4 sudu besar santan atau susu cair
  • Daun ketumbar
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji limau nipis
  • 1 biji bawang besar
  • Batang dan akar ketumbar
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 600ml air
  • 4 hingga 5 sudu makan sos nampla (sos ikan)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, masukkan serai, lengkuas, kiub ikan bilis, daun limau purut, batang dan akar ketumbar serta cili ketuk ke dalam periuk, kemudian masuk 600ml air (anggaran dalam 3 cawan besar).

2. Apabila sudah mendidih, masukkan tomato dan bawang besar, kemudian biar didih sekali lagi.

3. Masukkan udang, sotong dan ikan satu persatu. Masuk angkat bahan-bahan tadi dengan tangan. Jangan lingkupkan dengan bekasnya sebab tak nak air termasuk sekali atau tos sehingga kering.

4. Cara potong limau, elakkan terhiris biji limau kerana ia akan memberikan rasa pahit.

5. Perah limau nipis satu persatu dan sesuaikan rasa masam mengikut citarasa.

6. Cendawan mudah lembik, jadi masukkan apabila tomyam sudah hampir masak.

7. Masuk nampla (sos ikan) dalam anggaran 4 hingga 5 sudu makan dan tunggu mendidih sekali lagi.

8. Apabila sudah mendidih, masukkan santan atau susu cair, kemudian terus matikan api dan tabur daun ketumbar. Siap untuk dihidang!

tomyam poktek

Gabungan rasa kuah dalam Tomyam Poktek bersama aroma makanan laut memang buat selera terangkat. Sekali hirup, pasti tak berhenti nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Yuss Aisya

Baca juga: Resepi Tomyam Putih Simple, Kuah Tanpa Pes Lebih Berselera Jadinya

The post Cara Buat Tomyam Poktek Yang Padu, Nama Pelik Tapi Sedap Lain Macam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!