Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Tomyam Poktek Yang Padu, Nama Pelik Tapi Sedap Lain Macam!

https://ift.tt/OilsYtB

tomyam poktek

Kali pertama dengar tentang Tomyam Poktek, terus tertanya-tanya, tomyam jenis apakah ini? Buat pengetahuan anda, ia adalah sejenis tomyam seafood ala Thai yang disukai ramai.

Tomyam Poktek berbeza dengan tomyam biasa kerana susu cair atau santan akan ditambah ke dalam kuah bersama campuran pelbagai jenis makanan laut seperti isi ikan, sotong, kupang dan udang.

Jika ingin tahu bagaimana rasa Tomyam Poktek yang dikatakan sedap ini, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh Yuss Aisya di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Pembantu Rumah Ajar Masak Tomyam Udang, Resipi Padu Dari Thailand

RESIPI TOMYAM POKTEK

tomyam poktek

Bahan-bahan:

  • Udang
  • Isi ikan kembung
  • Sotong (dibersihkan)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 biji tomato (dibelah empat)
  • Lengkuas
  • 5 biji cili padi merah (diketuk)
  • Cendawan enoki
  • 4 sudu besar santan atau susu cair
  • Daun ketumbar
  • 3 helai daun limau purut
  • 3 biji limau nipis
  • 1 biji bawang besar
  • Batang dan akar ketumbar
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 600ml air
  • 4 hingga 5 sudu makan sos nampla (sos ikan)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, masukkan serai, lengkuas, kiub ikan bilis, daun limau purut, batang dan akar ketumbar serta cili ketuk ke dalam periuk, kemudian masuk 600ml air (anggaran dalam 3 cawan besar).

2. Apabila sudah mendidih, masukkan tomato dan bawang besar, kemudian biar didih sekali lagi.

3. Masukkan udang, sotong dan ikan satu persatu. Masuk angkat bahan-bahan tadi dengan tangan. Jangan lingkupkan dengan bekasnya sebab tak nak air termasuk sekali atau tos sehingga kering.

4. Cara potong limau, elakkan terhiris biji limau kerana ia akan memberikan rasa pahit.

5. Perah limau nipis satu persatu dan sesuaikan rasa masam mengikut citarasa.

6. Cendawan mudah lembik, jadi masukkan apabila tomyam sudah hampir masak.

7. Masuk nampla (sos ikan) dalam anggaran 4 hingga 5 sudu makan dan tunggu mendidih sekali lagi.

8. Apabila sudah mendidih, masukkan santan atau susu cair, kemudian terus matikan api dan tabur daun ketumbar. Siap untuk dihidang!

tomyam poktek

Gabungan rasa kuah dalam Tomyam Poktek bersama aroma makanan laut memang buat selera terangkat. Sekali hirup, pasti tak berhenti nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Yuss Aisya

Baca juga: Resepi Tomyam Putih Simple, Kuah Tanpa Pes Lebih Berselera Jadinya

The post Cara Buat Tomyam Poktek Yang Padu, Nama Pelik Tapi Sedap Lain Macam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!