Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sambal Gesek Nogori, Menu Simple Tapi Cukup Menyelerakan!

https://ift.tt/BResXCF

resepi sambal gesek

Resepi sambal gesek merupakan salah satu makanan Negeri Sembilan yang wajib dicuba. Memang cukup sedap jika dimakan dengan nasi panas.

Sambal ini juga boleh dikatakan ‘pembuka selera’. Kalau tak bertambah nasi, memang tak sah! Hancur diet dibuatnya.

Bahan-bahan dan cara penyediaan sambal ini juga sangat mudah dan tak perlu ditumis. Selesai saja tumbuk semua bahan, boleh terus dimakan.

Kalau ada yang nak cuba, ikut saja resipi perkongsian oleh Saudara Khabbab Jamalludin di bawah.

Baca juga: Sambal Pauh Kelantan, Cara Orang Lama Yang Terangkat & Kecur Air Liur!

RESEPI SAMBAL GESEK NOGORI

Bahan-bahan:

  • Ikan bilis (kopek dan bersihkan)
  • Cili padi
  • Bawang merah kecil (kalau tak suka rasa bawang mentah, tak perlu letak)
  • Limau kasturi
  • Garam

Nota: Ada beberapa variasi dengan tambahan bahan masam yang beraroma seperti bunga kantan atau kundang muda.

resepi sambal gesek

Cara-cara:

1. Tumbuk ikan bilis, cili padi dan bawang merah kecil sehingga lumat. Masukkan pula ikan bilis dan tumbuk lagi.

2. Masukkan garam, gaul rata.

2. Perah asam limau sampai agak berair sedikit. Sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba!

resepi sambal gesek

Tips:

  1. Pilih ikan bilis yang cantik dan dikopek supaya senang dibersihkan.
  2. Rendam sekejap dalam air untuk lembutkan sedikit ikan bilis.
  3. Bersihkan lesung betul-betul supaya tak ada bau tak menyenangkan.
  4. Kalau tak habis, boleh tumis atas minyak sekejap supaya tahan lama.
  5. Perah limau kasturi banyak dia sampai seluruh sambal macam lembab-lembab sikit.

Kredit resipi dan gambar: Khabbab Jamalludin

Baca juga: Nasi Goreng Telur ‘Chinese Style’ Yang Harum Semerbak, 5 Minit Dah Siap Masak!

The post Resipi Sambal Gesek Nogori, Menu Simple Tapi Cukup Menyelerakan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!